Wildplukkers

Hoe giftig is de Nederlandse natuur? 'Veel onwetendheid'

25 september 2020 13:04 Aangepast: 25 september 2020 22:04
Bioloog Mátyás Bittenbinder met een 'gewone' huisspin die ook giftig is Beeld © EditieNL

De herfst is aangebroken en dat betekent dat meer mensen de natuur ingaan om wild te plukken. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) waarschuwt deze wildplukkers om op te passen voor giftige paddenstoelen. Is er nog meer in de Nederlandse natuur waar je bij uit de buurt moet blijven?

"We hebben honderden giftige dieren en planten in Nederland", weet Mátyás Bittenbinder, bioloog bij Naturalis en VU Amsterdam. "Voor het één moet je meer oppassen dan voor het ander", zegt hij tegen EditieNL.

Vingerhoedskruid

Misschien wel de giftigste plant die in Nederland voorkomt is vingerhoedskruid. "Dat is een mooie, kleurrijke plant die echt heel giftig is. Hij bevat stoffen waarvan je hartspieren in de war kunnen raken."

Eet je deze plant op, dan kun je overlijden door de hoge hoeveelheid digitonin. "Het grappige is dat deze stof ook als medicijn wordt gebruikt, maar dan natuurlijk in een heel kleine hoeveelheid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pas op: deze paddenstoelen zijn giftig voor je hond!

Ook de papaver, ook wel bekend als de klaproos, is giftig. "Er zit een soort wit melksap in waar je moe van wordt. Een pijnstiller. Dit wordt ook gebruikt in heroïne."

Dieren

Qua dieren gaat het in Nederland vooral om bijen, teken, wespen, spinnen, duizendpoten, kwallen en slangen. "Bijen en wespen zijn daarvan nog het gevaarlijkst. Met name als je niet tegen het gif kan. En teken kunnen gevaarlijk zijn."

Daarnaast hebben we pietmanvissen. "Die graven zich in. De stekel komt boven het zand uit en die is giftig. Een steek kan behoorlijk pijnlijk zijn, maar is niet supergevaarlijk."

Onwetendheid

Bittenbinder merkt dat er veel onwetendheid is. "Het is niet zo bekend wat er allemaal giftig is in onze natuur. We halen bovendien de begrippen 'gevaarlijk' en 'giftig' door elkaar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hier moet je op letten als je paddenstoelen plukt of er per ongeluk mee in aanraking komt

Als een spin giftig is, betekent dat niet dat hij ook gevaarlijk is. "Dat ligt aan de hoeveelheid gif, de kracht van het gif en hoe het wordt geïnjecteerd."

Toxicoloog Antoinette van Riel kan die onwetendheid beamen. Ze ziet bij het UMC Utrecht 130 vragen per dag binnenkomen over gif. "Het is per gif anders hoe het werkt in een lichaam", zegt ze tegen EditieNL.

Adders

Aan het hierboven genoemde rijtje gevaarlijke dieren in Nederland voegt ze nog een diersoort toe: adders. "Dit hebben een goed jaar – althans, het is wat je goed noemt", zegt ze tegen EditieNL.

"Een adderbeet kan heel vervelend zijn. Bij honden zelfs dodelijk", gaat ze verder. "Hoe kleiner je bent, des te gevaarlijker een beet is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore