Ga naar de inhoud
Calm your tits

Jamie (27) werd ziek door haar borstimplantaten en start platform

Jamie wil jonge meiden waarschuwen voor het gevaar van borstimplantaten

Vorig jaar stortte Jamie Crafoord (27) volledig in. De oorzaak bleek te liggen bij haar 'zwetende' borstimplantaten, die ertoe leidden dat er gifstoffen in haar lichaam terechtkwamen. Om andere jonge vrouwen op de risico's van een borstvergroting te wijzen, is ze een platform gestart: Calm your tits.

Vorig jaar op een strand in Frankrijk stortte Jamie plotseling in elkaar. "Mijn hart begon heel hard te kloppen en alles draaide. Ik dacht dat ik doodging", vertelt Jamie aan EditieNL.

Het bleef niet bij die ene keer. De aanvallen bleven maar komen en werden steeds erger. "Of ik nu op de bank zat, in de supermarkt liep of aan het douchen was: het gebeurde steeds weer. Mensen om me heen dachten dat het paniekaanvallen waren, maar ik was helemaal niet angstig. Wat het wel was, wist ik niet. Op scans in het ziekenhuis was niks te zien."

Naar huis gestuurd

Haar klachten werden alleen maar erger. "Ik had zoveel aanvallen dat ik niet meer alleen kon zijn. Ik ben bij mijn ouders gaan wonen, die een schema hebben gemaakt om elkaar af te lossen. Zeven keer ben ik door een ambulance opgehaald, maar elke keer werd ik weer naar huis gestuurd. Ze konden niks ontdekken."

Verbod
Lees ook:
Verbod op ruwe borstimplantaten van de baan, 'geen verhoogd risico'

Zelf had Jamie al een paar keer aan de siliconen in haar borsten gedacht. "Alle artsen die ik sprak wuifden het weg. Ze zeiden stuk voor stuk dat de implantaten het probleem niet konden zijn. Maar wat het wel was, dat bleef de grote vraag."

Research

Jamie besloot zelf op onderzoek uit te gaan. "Wat bleek: mijn type siliconenborstimplantaat was in Amerika al twee jaar daarvoor van de markt gehaald en teruggeroepen." Dit waren getextureerde implantaten die in verband worden gebracht met het ontstaan van ALCL, een vorm van lymfeklierkanker.

"Het gekke is: in Nederland hoor je er niet veel over. De protheses worden hier inmiddels niet meer geplaatst, maar er is geen terugroepactie. Vrouwen lopen er nog nietsvermoedend mee rond. Onbegrijpelijk."

Daarnaast blijken siliconenborstimplantaten te 'zweten' – ook wel gel bleed genoemd – waarna er giftige stoffen in het lichaam terechtkomen. "Helaas weten veel vrouwen dit niet", zegt Jamie. Om bewustwording te creëren is Jamie een platform gestart: Calm your tits. In een mini-documentaire vertelt ze haar eigen verhaal en probeert ze jonge vrouwen te wijzen op de gevaren van een borstvergroting. Ook verschijnt er een petitie waarmee ze pleit voor een verplichte terugroepactie voor vrouwen met borstprotheses die van de markt zijn gehaald.

Waarschuwen

Henry Dijkman, wetenschappelijk onderzoeker aan de HAN University of Applied Sciences, doet al twintig jaar onderzoek naar Breast Implant Illness (BII), oftewel siliconentoxiciteit. Hij benadrukt het belang dat vrouwen op tijd worden gewaarschuwd. "Als je op tijd je implantaten laat verwijderen, kun je snel herstellen. Maar als je langdurig die gifstoffen in je lichaam krijgt, kan dat heel anders zijn. Ik ken veel vrouwen die jarenlang werkloos thuis zitten en niet meer kunnen functioneren", zegt hij tegen EditieNL.

Artsen bagatelliseren volgens hem nog steeds het probleem. "Het lijkt in deze wereld soms alleen maar te draaien om macht, ego's en geld. Er gaan jaarlijks miljoenen in om. Veel mensen hebben er belang bij. Het is moeilijk om de waarheid boven water te krijgen."

Eindelijk verandering

Dat stuit hem tegen de borst. "Ik ben vijf jaar geleden op de barricade gegaan om dit duidelijk te maken. Het onderwerp gaat me aan het hart en is een trigger voor mijn geweten. Ik krijg veel mailtjes van vrouwen die hier echt onder lijden. Zij zijn de reden dat ik doorga met deze missie. Gelukkig begin ik nu eindelijk verandering te zien. We zitten op het goede pad."

Kans
Lees ook:
Kans op kanker na borstimplantaat hoger dan gedacht

Dijkman hoopt dat Jamie's platform jonge meiden overhaalt om geen borstimplantaten te nemen. "Natuurlijk begrijp ik dat het voor sommige mensen echt de kwaliteit van leven verbetert, bijvoorbeeld na een borstverwijdering. Maar kies dan liever voor autologe reconstructie, waarbij gebruik wordt gemaakt van het eigen weefsel. Daar kleven minder risico's aan. En je kunt er heel mooie borsten mee creëren."

Vergoeding

Ook pleit de onderzoeker ervoor dat het verwijderen van de implantaten wordt vergoed als vrouwen klachten hebben die passen bij BII. Nu is dat alleen het geval wanneer er sprake is van sterke kapselvorming (Baker IV), oftewel harde en pijnlijke stukken bindweefsel in de borsten die samentrekken. "Er zijn veel vrouwen die geen kapselvorming hebben maar wel ziek worden. Voor hen wordt de operatie niet vergoed. Dat is een probleem, want de kosten – tussen de 3000 en 4000 euro – kunnen veel vrouwen niet uit eigen zak betalen."

Borsten
Lees ook:
Borsten fotograferen én levens redden

Als gevolg blijven veel vrouwen met hun klachten en 'zwetende' implantaten rondlopen. "Dat is niet alleen slecht voor hun eigen gezondheid, maar het belast ook ons gezondheidsstelsel. Ze blijven jarenlang onnodig aankloppen bij de huisarts en internist en doen MRI-scans. Daarom is bewustwording rond dit onderwerp zo belangrijk."

Implantaten verwijderd

Met Jamie is het gelukkig goed afgelopen. "Ik heb in januari mijn implantaten verwijderd en het gaat weer goed met me. Ik ben ontzettend trots op mijn eigen lichaam: het is prachtig. Als ik nu oude foto's terugkijk besef ik: die grote borsten pasten helemaal niet bij mij. Ik hoop dat ik andere meiden dat ook kan laten inzien."

Ziek door borstimplantaten

02:54