In korte tijd veel geld verdienen zodat je op je dertigste of veertigste met pensioen kunt. Dat is het idee achter levensfilosofie FIRE. Ook in Nederland zijn er steeds meer aanhangers van de trend. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?
FIRE staat voor Financial Independence and Retire Early. Oftewel: financiële onafhankelijkheid en vervroegd met pensioen kunnen. Het lijkt misschien te mooi om waar te zijn, maar ook in Nederland zijn er steeds meer aanhangers van de filosofie, die uit Amerika is komen overwaaien.
Levensstijl aangepast
Meyade Curfs (25) is zo iemand die graag voor zijn veertigste financieel onafhankelijk wil zijn. "Ik begon mijn onderneming in de cryptowereld en dat liep erg goed. Daar nam ik het ook van", vertelt hij aan EditieNL. "Ik had een mooi huis, reed in een dikke bak... Ik was financieel onafhankelijk, maar gaf te veel geld uit."
Hij besloot het roer in 2018 om te gooien. "Ik wilde opnieuw beginnen. Ik heb mijn levensstijl aangepast, mijn uitgaven zijn nu heel laag. Ik heb mijn auto weggedaan en koop bijvoorbeeld geen merkkleding meer. FIRE zegt: 60 procent investeren en 40 procent van je inkomen uitgeven. Maar ik geef minder uit, 20 of 30 procent, en de rest investeer ik."
Meyade werkt keihard, in de hoop dat hij daardoor over vijftien jaar met pensioen kan. "Iedere minuut die ik heb, stop ik in mijn onderneming. Ik vind het belangrijk om er nu keihard voor te gaan. Maar ik geniet nu ook: als ik dood zou gaan, zou ik kunnen zeggen dat ik een mooi leven heb gehad."
Niet alles uitgeven
Financieel onafhankelijk worden begint bij niet alles uitgeven wat je verdient, zegt financieel planner Petra Regoort. Zij en haar man vallen zelf ook een beetje onder de beweging, want ze werken allebei niet meer. Haar man ging bijvoorbeeld op zijn 52ste met pensioen. Je moet zo min mogelijk uitgeven en zuinig gaan leven, is haar eerste tip.
Sparen dus. "Je moet gaan sparen en daarna investeren. Zorg dat je een buffer hebt om zes maanden te 'overleven' als dat nodig is, en ga de rest beleggen. Wij investeren zelf ons geld bijvoorbeeld in aandelen waar we dividend van krijgen, zodat we daarvan kunnen leven."
Dat is ook waar Meyade achter staat: "Geld op je spaarrekening zetten heeft geen zin, want er is weinig rente. Je geld wordt minder waard." Door te investeren hoopt hij er uiteindelijk meer geld voor terug te krijgen.