Ga naar de inhoud
Jonge ondernemer

Mats (10) verhuurt laserguns: 'Ik heb mijn verjaardagsgeld geïnvesteerd'

Beeld © Eigen foto

Hij is pas tien jaar oud maar nu al een echte ondernemer. Mats Donkers uit Breda verhuurt laserguns onder de naam 'Game Set Mats' en dat loopt behoorlijk goed. "Het leukste is dat ik mensen met een glimlach naar huis kan sturen."

Mats wil al jarenlang graag geld verdienen. Zijn eigen liefde voor lasergamen brengt hem begin dit jaar op het idee om laserguns te gaan verhuren.

"In februari hebben we de eerste paar klanten gehad", vertelt de jonge ondernemer aan EditieNL. "Door corona konden we even niets meer verhuren. Maar toen de kinderfeestjes weer door mochten gaan, begon het weer te lopen. Het is nu ideaal om te lasergamen: lekker rennen, je bent buiten en je staat ver van elkaar af. Nu gaat het volgens mij heel goed."

Verjaardagsgeld geïnvesteerd

"Hij roept al jaren dat hij geld wil verdienen", zegt ook moeder Jet Donkers. "Wij zeiden dan: ga de auto maar wassen. Maar dat vond hij niet voldoende. Toen hij op het idee kwam om laserguns te verhuren, zijn we gaan kijken of er hier markt voor is."

Jonas
Lees ook:
Jonas (9) verhuurt zijn Donald Duck-collectie: 'Ik hoop op vijftig abonnees'

De ouders van Mats leggen hem ook meteen uit dat het wel geld kost om een bedrijf te beginnen. Na een rekensom komt hij tot dezelfde conclusie, maar Mats heeft meteen een idee. "Hij heeft voor zijn verjaardag geld gevraagd om erin te kunnen investeren", vertelt Jet.

Meer dan 50 geweren

Met het geld koopt hij een stuk of tien laserguns, inmiddels heeft hij er een stuk meer: 50 gewone geweren en 12 grotere guns. "Hij verhuurt elke week wel een paar keer", zegt Jet. "Afgelopen maandag werden er nog vijftig guns gehuurd door een middelbare school."

Wie de geweren huurt bij het bedrijf van Mats, kan daarmee lasergamen op een eigen locatie. Je hoeft daar dus niet meer voor naar een speciale hal en hebt geen vest nodig: je schiet gewoon op elkaars geweer.

Jet: "Je mag helemaal zelf weten waar je het gaat doen. Veel mensen gaan naar een bos, of de lokale speeltuin. We bieden ook verschillende spelvormen aan."

Veel zelf doen

Jet is trots op haar zoon en noemt hem een echte ondernemer. "Hij wil veel dingen zelf doen. Hij doet zelf de uitleg als mensen de spullen komen ophalen en gaat bijvoorbeeld in winkels vragen of hij er flyers mag neerleggen", vertelt ze.

Daardoor gaat er volgens Mats best veel tijd in zijn bedrijf zitten. "Het schoonmaken is niet altijd even leuk. Dan heb ik net met een vriendje afgesproken maar moet ik eerst die geweren schoonmaken", lacht hij.

Sparen

Toch vindt hij het ontzettend leuk om te doen. "Het leukste is dat ik mensen met een glimlach naar huis kan sturen. Dat mensen na het lasergamen vertellen dat ze het zo leuk vonden... Dat vind ik fantastisch", vertelt hij. En het zakcentje is ook mooi meegenomen: "We hebben net nieuwe guns gekocht en die moet ik nu wel afbetalen. Daarna ga je weer flink verdienen."

"Ik spaar het op, maar als ik iets leuks zie dan heb ik waarschijnlijk genoeg geld om dat te kopen", zegt Mats. "Papa en mama zeggen dat ik voor een auto moet sparen, maar dat duurt nog even!"