Spectaculaire beelden

Spreeuwen geven luchtshow boven Gouda: 'Ze zoeken een slaapplek'

23 september 2020 17:47 Aangepast: 23 september 2020 19:01
Spreeuwen boven Gouda Beeld © André Bomhof

Het seizoen van de spreeuwenzwermen is weer begonnen en dat levert indrukwekkende beelden op. In Gouda is het schouwspel dagelijks te zien. De spreeuwen zoeken op deze manier naar een veilige slaapplek.

In Gouda is de luchtshow te zien ter hoogte van de Haastrechtsebrug. "Ik woon onder de aanvliegroute en ga er regelmatig naartoe", vertelt vogelspotter Erik Kleyheeg.

"Het is echt een spectaculair gezicht. Elke avond staan er wel honderd of tweehonderd mensen uit de buurt op de dijk te kijken naar het spektakel."

85.000 spreeuwen

Een vrijwilliger van Sovon Vogelonderzoek Nederland heeft de spreeuwen bij Gouda geteld. Het zijn er zo'n 85.000, vertelt Albert de Jong van de organisatie.

"Wat vaak gebeurt is dat er groepjes van een paar honderd of een paar duizend aan komen vliegen, uit allerlei richtingen. Die gaan dan op een plek zitten en vliegen daarna met z'n allen uit", legt De Jong uit. "Ze gaan dan zwermen om vervolgens naar een slaapplek toe te gaan. Ze slapen op één plek."

Schieten alle kanten op

De spreeuwen vliegen niet tegen elkaar aan, omdat ze snel op elkaar kunnen reageren. De spreeuwen focussen zich op een stuk of zeven spreeuwen om zich heen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Invasie van spreeuwen op Terschellingse camping

Het zwermen, rondvliegen in een groep, doen de spreeuwen omdat dit veiliger is. "Zo is het voor roofvogels moeilijk om één spreeuw aan te vallen, want ze schieten alle kanten op. Het zorgt voor desoriëntatie en daardoor lukt het een roofvogel vaak niet om aan te vallen", legt De Jong uit.

Spreeuwen uit Oost-Europa

Het zwermen van de spreeuwen heeft z'n hoogtepunt nog niet bereikt. Het gaat door tot oktober. "De groepen zijn het grootst in oktober, dan zijn de spreeuwen uit Oost-Europa hier", vertelt De Jong.

"De spreeuwen die je nu ziet zijn een mix van Poolse, Duitse en Nederlandse spreeuwen. Onze Nederlandse spreeuwen trekken later naar Engeland."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore