Duurzame stof

Hanneke maakt kleding van plastic afval uit de IJssel

23 september 2020 16:37 Aangepast: 24 september 2020 09:08
Hanneke heeft een winkel voor duurzame mode Beeld © Eigen foto

Linnen, bamboe en hennep, het zijn materialen die Hanneke Siebelink gebruikt in haar winkel in Zutphen met duurzame producten. Daar komt komend voorjaar een speciale kledinglijn bij, gemaakt van plastic afval uit de IJssel. "Flesjes en visnetten zijn hier heel goed voor te gebruiken."

"De plasticsoep is zo groot, niet alleen in oceanen, maar ook in rivieren", vertelt Hanneke aan EditieNL. "Ik dacht: dat kun je er toch ook uithalen en recyclen?"

Er wordt ook al kleding gemaakt van het plastic uit de oceaan, dus leek het Hanneke een goed idee om een kledinglijn te maken van het plastic dat uit de IJssel wordt gevist. "De kledingindustrie is erg vervuilend en dat voorkom je hiermee ook meteen. Het is een win-winsituatie", aldus Hanneke.

Plastic- en hennepdraad

Zo'n kledinglijn maak je natuurlijk niet zomaar. Eerst moest de onderneemster onderzoeken of het wel mogelijk was om plastic uit de IJssel om te zetten in een stof. Ze zocht hulp bij het Zutphense Cleantech Center, dat helpt duurzame initiatieven te realiseren, en de Universiteit Maastricht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oceaanschoonmaker Boyan Slat wil dat je zijn troep koopt

Wat bleek: het is mogelijk. Het plastic wordt door Rijkswaterstaat en het waterschap uit de IJssel gehaald. Het wordt opgeslagen en daarna verwerkt. "Er is genoeg om collecties van te maken! Flesjes en visnetten zijn hier heel goed voor te gebruiken."

Van het gerecyclede plastic wordt een soort dunne draad gemaakt, die verweven wordt met een hennepdraad. "Het was de vraag of het zou samengaan, maar het verstevigt elkaar zelfs! Als die twee dingen samengaan, kun je dus kleding maken."

Basiscollectie

Als proef is er nu een stof gemaakt, die volgens Hanneke het beste te beschrijven is als een mix tussen katoen en linnen. "Er zijn nog geen kledingstukken, dat is de volgende fase. We moeten gaan onderzoeken hoe die stof op de huid zit, hoe het zich gedraagt met fietsen... Als dat allemaal goed is, dan gaan we knallen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

We houden meer afval over, maar recyclen minder plastic

Het is het streven van Hanneke om maart volgend jaar een collectie in haar winkel te hebben hangen. "Het wordt een basiscollectie", vertelt ze. "We gaan zeker inspringen op de modetrends. Na 21 jaar met een duurzame winkel weet ik wat mijn klanten prettig vinden, het moet natuurlijk ook een beetje mooi zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore