Wel of niet ontsmetten?

Coronamaatregelen in iedere supermarkt anders: maakt het uit?

23 september 2020 14:57 Aangepast: 23 september 2020 18:18
In deze winkel maken mensen zelf hun karretje schoon, foto ter illustratie Beeld © ANP

Moet je nou wel of geen karretje gebruiken in de supermarkt? En worden de karretjes nog wel ontsmet? Supermarkten gaan wisselend om met de coronamaatregelen. Sommige burgemeesters maken zich zorgen en roepen de winkels nu op om deze weer strenger na te leven. Is dat echt nodig?

Het lijkt in elke supermarkt anders te gaan, blijkt uit de reacties toen we op onze Facebookpagina vroegen naar jullie ervaringen.

"Onze supermarkt was eerst erg fanatiek, maar nu zijn er bijna geen regels meer", zegt José bijvoorbeeld. Yvonne noemt haar supermarkt een 'losgeslagen bende': "Karretje of mandje verplicht, maar het merendeel loopt zo naar binnen en niemand die er iets van zegt."

Maria schrijft weer dat bij de supermarkt die zij bezoekt de karretjes nog steeds door het personeel worden ontsmet. "Er staat van 's morgens vroeg tot 's avonds iemand bij de karretjes. Ook mogen er maar een bepaald aantal mensen naar binnen, als de karretjes op zijn dan moet je wachten tot er iemand weer naar buiten komt."

In de rij staan

Het baart sommige burgemeesters zorgen. Zo riep Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden alle supermarkten op om de coronamaatregelen weer strenger na te leven. De burgemeester van Rhenen, Hans van der Pas, gaat deze week in gesprek met supermarkten om te kijken of verdere maatregelen nodig zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Peter ergert zich kapot aan laksheid over corona: 'Mijn vrouw stierf na één supermarktbezoekje'

Viroloog Menno de Jong van het Amsterdam UMC denkt dat het zou helpen als de coronamaatregelen in supermarkten weer strenger worden nageleefd en gehandhaafd. Dat is volgens hem meer dan alleen het desinfecteren van de mandjes en karretjes.

"In het begin van de crisis werd het aantal mensen in de winkel beperkt. Dan moest je in een rij wachten voordat je naar binnen kon", zegt De Jong. Met minder mensen is het namelijk makkelijker om afstand te houden.

Veel supermarkten geven de mogelijkheid zelf je mandje of karretje schoon te maken Veel supermarkten geven de mogelijkheid zelf je mandje of karretje schoon te maken

Bewustwording

Het afstand houden in supermarkten gaat volgens De Jong nu veel minder goed, omdat iedereen weer naar binnen mag. "Iemand pakt toch even snel een blik achter je uit het rek." In de rij staan tot je naar binnen mag, zorgt ook meteen voor meer bewustwording. "Als iedereen verplicht zijn winkelmandje moet desinfecteren, word je ook meer bewust dat er iets aan de hand is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twentse supermarkt die verbod veiligheidsregio negeerde toch dicht

Alleen al voor die bewustwording denkt De Jong dat het een goed is om de strengere maatregelen in de supermarkt terug te laten komen. "Naast bewustwording hebben hygiëne en afstandsmaatregelen natuurlijk ook direct effect op de overdracht van het virus."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore