Ga naar de inhoud
'Zoom-face'

Aan de botox door de zoom-meeting: 'Zorg eerst voor goed licht'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Vergaderen via je beeldscherm met Zoom of Skype, het is voor veel mensen die tegenwoordig thuiswerken dagelijkse kost. Daardoor worden we continu geconfronteerd met ons eigen spiegelbeeld en dat kan je flink onzeker maken. De Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde zegt dat meer mensen vanwege hun 'zoom-face' een cosmetische ingreep laten doen.

"We worden veel meer met onszelf geconfronteerd", zegt cosmetisch arts Tom Decates. Dat komt volgens hem doordat je je camera aan hebt staan en dus steeds je eigen 'zoom-face' ziet.

"Mensen zitten voor hun laptop, hebben slecht licht, je zit misschien verkeerd, en dan denk je alleen maar: wat zie ik er slecht uit. Je zit vaak ook te fronsen naar je beeldscherm en dat maakt het beeld vaak niet fraaier." 

Kraaienpootjes en wallen

De arts zegt dat er hierdoor meer mensen bij hem aankloppen voor een ingreep. "Ik zie steeds meer mensen in mijn praktijk die langskomen omdat ze met zichzelf worden geconfronteerd door deze meetings. Patiënten hoor ik zeggen dat ze zichzelf nu op een nadere manier zien, door het videobellen."

Lippen
Lees ook:
Lippen weer 'au naturel': Evelien laat haar fillers verwijderen

Mensen komen bij Decates langs voor verschillende ingrepen. Bijvoorbeeld botox om je kraaienpootjes weg te werken of rimpels in je voorhoofd op te vullen, en fillers voor wallen of lachrimpels. "Alles wat je ziet omdat je zo'n expressief gezicht hebt tijdens zo'n vergadering", aldus de arts. "Mensen hebben de camera ook vaak verkeerd staan."

In sommige gevallen vindt Decates de ingrepen helemaal niet nodig. "Dan is het gewoon een kwestie van goed licht en een goede houding."

Spiegel geeft ander beeld

Ook de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde ziet dat meer mensen ingrepen laten doen omdat ze onzeker zijn geworden van al het videobellen. "Het is iets nieuws wat ze zeker zien en herkennen", zegt voorzitter Catharina Meijer.

Zoom
Lees ook:
Zoom face, staren naar je digitale zelf zorgt voor onzekerheden

"Iedereen lijkt er dan beter uit te zien dan jijzelf. Het is een plaatje van jezelf wat je normaal niet snel ziet, als je in de spiegel kijkt geeft dat toch echt een ander beeld dan op een beeldscherm. Iedereen kijkt naar zichzelf en wordt geconfronteerd met die ene rimpel of frons. Vaak helpen slecht licht en houding ook niet echt mee."

'Licht doet wonderen'

Dat zegt ook fotograaf William Rutten. Voor een laptop gaat er volgens hem nou eenmaal veel mis, met name als het gaat om licht. "Er is vaak slecht licht in de ruimte en dan ook nog eens het licht van je laptop waardoor je er grauw uitziet."

Wie onzeker wordt van al dat videobellen, moet als het aan Rutten ligt dan ook niet meteen naar de plastisch chirurg rennen. "Licht doet echt wonderen, met het juiste licht kan je er tien jaar jonger uitzien. Daar zijn niet per se ingrepen voor nodig."

Zoom
Lees ook:
Zoom vaart wel bij thuiswerkers: omzet stijgt 357 procent

Als tip geeft hij om altijd naar het licht toe te gaan zitten, zodat het licht op je gezicht valt. En probeer natuurlijk licht op te zoeken, want dat is een stuk mooier. "Draai mee met het licht, want schaduwen kunnen ervoor zorgen dat je wallen krijgt."

En je houding speelt ook nog een rol. Rutten: "Je moet je laptop niet te laag zetten, dan krijg je een onderkin. Zet er wat boeken onder zodat je recht in de camera kijkt."

Bekijk hier de video

02:09