Ermelo

Deze camping mag zich als eerste in Nederland hofleverancier noemen

22 september 2020 13:36 Aangepast: 22 september 2020 19:14
Campingeigenaar Coen van den Broek is trots Beeld © EditieNL

Er waren al bakkers, kappers, bloemisten en restaurants met de titel. Maar sinds kort is er ook een camping die zich in het rijtje van hofleveranciers mag voegen. De Paalberg in Ermelo is de eerste en enige camping die deze koninklijke onderscheiding heeft bemachtigd. "Een mijlpaal."

Campingeigenaar Coen van den Broek is maar wat trots op de onderscheiding. "Het is bijzonder. Dit is echt een mijlpaal in m'n leven. Alsof we de Champions League hebben gewonnen. We zijn de eerste en enige camping met deze onderscheiding."

Honderd jaar

Een bedrijf komt pas in aanmerking om de onderscheiding te ontvangen als het honderd jaar bestaat. "Dat geldt voor De Paalberg, dus hebben we ons aangemeld. Daarna is er uitgebreid onderzoek gedaan op de camping. Er werd bijvoorbeeld gecontroleerd hoe de mensen hier werken en of we geen strafblad hebben. Uiteindelijk moet de koning het zelf accorderen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op bezoek bij securitybedrijf Fox-IT: hofleverancier van de AIVD

Vanwege de coronacrisis duurde het lang voordat de camping iets hoorde. "We hadden het eigenlijk al niet meer verwacht", aldus Van den Broek. Des te verraster was hij toen hij werd gebeld door de burgemeester die het goede nieuws vertelde.

Wapenschild

Twee weken geleden is het officieel geworden. Toen heeft Van den Broek zijn handtekening gezet. Afgelopen donderdag heeft de campingeigenaar met de burgemeester het wapenschild opgehangen.

Het wapenschild van De Paalberg Het wapenschild van De Paalberg

Of dit betekent dat de camping binnenkort een bezoekje van de koninklijke familie kan verwachten, weet Van den Broek niet. "We zijn wel bezig met een brief aan de commissaris van de Koning. We hopen Willem-Alexander hier op werkbezoek te laten komen. Dat zou een extraatje zijn."

Bevestiging

De onderscheiding is voor de campingeigenaar vooral een bevestiging dat zijn bedrijf het goed doet. "We zijn al acht jaar de topcamping van de ANWB. Deze onderscheiding is een kroon op m'n werk. Het hoogst haalbare."

Belangrijk in regio

Jan Willem Klein, voorzitter van de Stichting Hofleveranciers in Nederland, legt uit waar de onderscheiding voor staat. "De titel wordt toegekend aan bedrijven die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio. Ze moeten een goed onderbouwd verzoek indienen bij de gemeente en minimaal honderd jaar bestaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Den Bosch hofleverancier hockeysters Oranje

Uit het onderzoek moet blijken dat het bedrijf financieel gezond en van onbesproken gedrag is. Bijzonderheden spelen ook mee bij de beoordeling. "Laatst was er een aanvraag van een eigenaar op 94-jarige leeftijd nog fulltime werkt. Dan is het advies om dat vooral mee te nemen in de beoordeling."

Koning

De aanvraag belandt uiteindelijk bij het Koninklijk Huis, waar een advies wordt uitgebracht aan de koning. "Hij heeft het recht de aanvraag  – zonder opgave van redenen – te weigeren", aldus Klein.

Als jouw bedrijf de titel heeft bemachtigd, krijg je een wapenschild. "Die zijn er in twee groottes. Je kunt ze boven je deur hangen." In totaal zijn er ruim 700 bedrijven in Nederland die zich hofleverancier mogen noemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore