Er moet een einde komen aan de populaire mountainbiketour op de Sallandse Heuvelrug in Overijssel. Dat vindt de Stichting NatuurAlert. Op de paden worden namelijk tientallen zandhagedissen en hazelwormen doodgereden door de voorbijscheurende mountainbikers. Dit terwijl de dieren beschermd zijn.
Reptielenbeschermer Anton van Beek doet al meer dan twintig jaar onderzoek naar de diertjes in het natuurgebied. Hij komt veel aangereden reptielen tegen en is daar erg boos om. "De hagedis is internationaal beschermd, maar hier worden ze steeds doodgereden", zegt hij tegen EditieNL.
Om er aandacht voor de vragen maakt hij er foto's van. "Daar schrik je wel van."
Hazelwormen zijn makkelijke slachtoffers, want ze verstijven zodra ze in gevaar komen. "De hagedis niet, maar die komt ieder jaar weer terug. Dus als die het ene jaar niet doodgereden wordt, dan gebeurt het het andere jaar wel."
Zonnebaden
Auke-Florian Hiemstra, bioloog van Naturalis, vertelt dat dit soort paden typische plekken zijn waar je reptielen aantreft. "Die open plekken in het zand worden lekker warm. Ze liggen daar lekker te zonnen. Je moet het een beetje zien alsof er allemaal mensen lekker op het strand bij Katwijk liggen te zonnen, en er dan een auto overheen komt racen."

Reptielenbeschermer Van Beek heeft de problemen aangekaart bij Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de provincie Overijssel. Maar volgens hem zet dat weinig zoden aan de dijk. "Die organisaties vonden het niet zo erg. Ze geloofden mij niet."
Reactie van provincie
De provincie Overijssel laat EditieNL namens Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer het volgende weten:
"We zoeken naar een goede balans tussen het herstellen en beschermen van de natuur op de Sallandse Heuvelrug en gelijktijdig het gebied toegankelijk houden voor de 1,2 miljoen bezoekers die het jaarlijks willen beleven.
Samen met de terreinbeherende organisaties Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben we de afgelopen jaren acties ondernomen om het overrijden van reptielen zoveel mogelijk te voorkomen op deze mountainbikeroute."
Dilemma
Bioloog Hiemstra zegt de instanties wel te snappen. "Ze willen ook delen voor recreatie openhouden om de andere natuur niet kapot te maken. Maar dit is een mens-natuurconflict. De intentie is vast goed, maar als je ziet dat er zoveel tientallen reptielen doodgereden worden, moet je toch toegeven dat dit niet werkt."