Ga naar de inhoud
Oneindige lijst

Lisa heeft een boek geschreven over alle 2.131 mensen die ze ooit heeft ontmoet

Beeld © Leroy Verbeet

Stel je voor, je moet een lijst maken van alle mensen die je ooit hebt ontmoet. Hoe lang zou die lijst dan zijn? Lisa Huissoon (24) kwam tot 2.131. Ze heeft alle namen gebundeld in een boek: 'Alle mensen die ik ken'.

Lisa's boek is er niet een zoals je gewend bent, met een duidelijk begin en eind. 'Alle mensen die ik ken' is eerder een soort telefoongids, maar dan met omschrijvingen in plaats van nummers. De gemeenschappelijke factor: alle mensen die erin staan heeft de 24-jarige Arnhemmer ooit ontmoet.

Herinneringen

Achter elke naam staat een notitie. Vaak is dat een herinnering of een indruk die ze hebben achtergelaten bij Lisa – soms niet meer dan een korte zin. Zo staat er achter de naam Levina: 'Omdat er niet veel te doen was in Goes, besloot ze alle roze boeken uit de bibliotheek te lezen.'

Vjeze
Lees ook:
Vjeze Fur komt eind oktober met nieuw kookboek

"Het boek geeft een totaalbeeld van mijn leven, aan de hand van de mensen die er een rol in spelen", vertelt Lisa aan EditieNL. "Het gaat niet over mij, maar toch leer je mij kennen als je het leest. Het zegt veel over de manier waarop ik naar mensen kijk."

Anders lezen

Maar is dat als buitenstaander niet saai om uitgebreid te lezen? "Ik zou het zelf niet doen", lacht Lisa. "In ieder geval niet van begin tot eind, zoals je een roman leest."

"Je kan het boek gewoon ergens openslaan en losse stukjes lezen. In sommige verhaaltjes wordt ook weer iemand anders aangehaald, en die kun je vervolgens weer opzoeken. De namen staan op alfabetische volgorde. Wel alleen de voornamen, hoor. De achternamen durfde ik er niet bij te zetten."

Deezer
Lees ook:
Deezer opent kanaal voor luisterboeken in Nederland

Het productieproces was een flinke klus. "Ik heb een timeline gemaakt van m'n hele leven en heb per plek genoteerd wie ik daar heb leren kennen. Uiteindelijk kom je dan bij mensen die heel ver van je afstaan, zoals een moeder die je kent via een andere moeder van de vriend van een vriendin. En mensen die ik ken van de kinderopvang vroeger."

Obsessief

"Ik heb alle namen in eerste instantie genoteerd in een Excel-bestand. De eerste maanden ben ik er obsessief mee bezig geweest", zegt Lisa. Toch weet ze inmiddels dat ze ook mensen is vergeten. "Ik heb al een paar opmerkingen gehad van mensen die er niet in staan."

Reacties

Veel mensen reageren positief op het boek. "Ze vinden het leuk dat ze genoemd worden. De boekpresentatie was heel grappig, want letterlijk iedereen die er was, staat in het boek. Het is een soort groot netwerkdocument geworden."