Gezondheidsklachten

Iris (37) heeft half jaar na corona nog steeds slechte conditie: 'Ik zit op de helft'

21 september 2020 15:43 Aangepast: 21 september 2020 20:43

Veel Nederlanders die zijn genezen van Covid-19 kampen nog steeds met gezondheidsklachten. Zo ook de 37-jarige Iris. In maart had ze corona, maar nog steeds is het slecht gesteld met haar sportconditie.

"Ik ben iemand met ontzettend veel energie. Naast mijn fulltime werk als journalist geef ik ook sportlessen: spinning en bodypump”, zegt Iris Böhm tegen EditieNL. Na haar terugkeer van wintersport in maart kreeg ze 39 graden koorts. Al gauw werd duidelijk dat ze corona had.

Na twee weken ziek zijn dacht Iris dat ze eroverheen was, maar niets bleek minder waar. "Een week later had ik weer verhoging en voelde me belabberd. Dat heeft drie maanden geduurd." Toen Iris daarna het sporten weer wilde oppakken kwam ze na een intensief rondje skeeleren opnieuw thuis met hoofdpijn en misselijkheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vermoeid en benauwd: coronapatiënten met milde klachten herstellen moeizaam

Haar sportconditie bleek keihard geraakt. "Vroeger kon ik met gemak drie uur lang lesgeven, nu echt niet meer." Hoewel ze in het dagelijks leven weer op 80 tot 90 procent van haar energie zit, blijft het sporten nog zwaar. Haar sportconditie zit nog maar op 50 à 60 procent.

Opknappen moeilijk

In het Maastricht UMC+ ziet revalidatiearts Jeanine Verbunt dit probleem bij meer jonge ex-coronapatiënten. "Er zijn heel veel mensen die na afloop van de besmetting niet goed opknappen. Die mensen komen nu pas in het zorgsysteem. Niet iedereen die in maart ziek werd is toen ook opgenomen geweest."

Dat de ene patiënt volledig opknapt en de ander niet heeft volgens Verbunt uiteenlopende oorzaken. "Dat kan zowel aan fysieke als mentale factoren liggen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lia (61) gooit het roer om: 'Nu betere conditie dan ooit'

Het is volgens Verbunt belangrijk dat je bij lang aanhoudende klachten naar de huisarts gaat. "Het is van belang dat huisartsen de problematiek goed in kaart kunnen brengen om de juiste nazorg te bieden." 

Tool

Het Maastricht UMC+ is nu bezig met het ontwikkelen van een instrument dat de huisarts moet helpen de specifieke klachten in kaart te brengen. "Heeft een patiënt fysiotherapie of een psycholoog nodig? Of specialistischere zorg zoals een revalidatietraject?"

Met de nieuwe tool kunnen patiënten in de wachtkamer dit soort gegevens invullen. "Met de scores kan de huisarts in één blik zien wat de problemen zijn." De tool zit nu nog in de testfase.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore