Consequenties overzien

CDA: 'Verhoog minimumleeftijd voor cosmetische ingrepen naar 21 jaar'

21 september 2020 14:08 Aangepast: 21 september 2020 18:41
Sietske Atsma runt een platform over cosmetische ingrepen Beeld © EditieNL

De minimumleeftijd waarop mensen een cosmetische ingreep mogen laten doen, moet worden verhoogd van 18 naar 21 jaar. Daarvoor heeft het CDA een initiatiefnota ingediend. Volgens de partij overzien jongeren van 18 jaar de consequenties van zo'n ingreep helemaal niet.

In de afgelopen tien jaar zijn cosmetische ingrepen aanzienlijk populairder geworden onder jongeren. Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat in 2008 nog 3,1 procent van de Nederlanders tussen de 18 en 25 jaar een ingreep liet uitvoeren. Inmiddels gaat het om 8 procent van de jongeren in deze leeftijdscategorie.

Consequenties

Sietske Atsma, oprichter van een onlineplatform over cosmetische chirurgie, beaamt dat jongeren niet altijd in staat zijn om de gevolgen van cosmetische ingrepen te overzien. "Dit zijn grote beslissingen met consequenties. Cosmetische ingrepen kunnen complicaties opleveren. Als je op jonge leeftijd een verminking oploopt kun je daar de rest van je leven last van hebben", zegt ze tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Louisa Janssen: 'Ik doe cosmetische ingrepen uit onzekerheid'

"Ik denk dat verbieden niet veel effect heeft, maar de focus moet liggen op goede voorlichting en het geven van eerlijke informatie." Ook pleit ze voor meer handhaving zodat behandelingen op de juiste manier worden uitgevoerd.

Onderlinge afspraak

Catharina Meijer van de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde legt uit dat medische ingrepen volgens de wetgeving al vanaf 16 jaar zijn toegestaan. "Maar binnen de beroepsgroep van cosmetisch artsen is er de afspraak dat we behandelingen niet onder de 18 jaar uitvoeren als die puur cosmetisch zijn. Dus in de praktijk geldt dat als minimumleeftijd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongeren gaan massaal naar plastisch chirurg: 'Zorgelijk'

Volgens Meijer is het goed om onderscheid te maken tussen ingrepen die puur cosmetisch zijn en ingrepen met een onderliggende medische reden. "Een cosmetische ingreep is vaak niet alléén cosmetisch. Er moet tijd en aandacht zijn om erachter te komen of er medische aspecten meespelen."

Bedenktijd

Het verplichten van bedenktijd voordat een ingreep plaatsvindt kan volgens haar ook helpen. "Dat vinden we altijd een goed idee. Op dit moment is bedenktijd nog niet verplicht voor tijdelijke ingrepen zoals botox en fillers. Bij chirurgische ingrepen wel. We kunnen zeker overwegen om dat uit te breiden."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore