Zes meter hoog

Jeroen kweekt metershoge zonnebloemen: 'Ik wil het Nederlands record verbreken'

19 september 2020 13:33 Aangepast: 19 september 2020 17:45
Beeld © Eigen foto's

De hoogste zonnebloem van Nederland kweken, het is de grootste wens van Jeroen van der Velde (34). Al jaren probeert hij om zijn zonnebloemen steeds hoger te laten groeien. Zijn persoonlijke record? Zes meter en een centimeter. "Mensen worden er soms gek van: daar heb je hem weer met zijn zonnebloemen."

Als tienjarig jongetje komt Jeroen voor het eerst in aanraking met zonnebloemen. Hij is dan al gek op het werken in de tuin.

"De plaatselijke krant had een jubileum en organiseerde daarom een zonnebloemwedstrijd", vertelt Jeroen. "Er zaten pitjes bij die krant, dus die heb ik gezaaid. Ik was gefascineerd hoe dat uitgroeit tot een enorme zonnebloem."

Jeroen (als kind) bij zijn zonnebloemen Jeroen (als kind) bij zijn zonnebloemen

Passie

De eerste keer groeit de zonnebloem uit tot zo'n drie meter. "Als je een klein jochie bent is dat immens." Hij blijft elk jaar zaaien en nu, zo'n 24 jaar later, is hij elke dag wel even met zijn zonnebloemen bezig. "Ik ben er best veel mee bezig. Het is meer dan een passie. Mensen worden er soms gek van: daar heb je hem weer met zijn zonnebloemen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boer Bart (36) heeft zijn eigen stukje natuur: ‘Hier kom ik helemaal tot rust'

Het is Jeroens doel om elk jaar een zo hoog mogelijke zonnebloem te kweken. Zijn persoonlijke record stamt uit 2018: zijn grootste zonnebloem was toen 6 meter en 1 centimeter.

"Dit jaar was de hoogste 5,2 meter. We hebben een paar weken geleden storm gehad, toen is die omgevallen en is de groei gestagneerd door wortelschade. Anders was die zonnebloem nog veel groter geworden."

Jeroen kweekt metershoge zonnebloemen Jeroen kweekt metershoge zonnebloemen

Experimenteren

Na al die jaren is Jeroen erachter wat goed werkt, al experimenteert hij ook nog weleens. Zo wil hij volgend jaar een maand eerder beginnen met zaaien dan normaal: in april in plaats van in mei. "Dat is een risico op vorst, maar ik zorg dan voor een kastje met een stukje folie als bescherming."

Andere belangrijke onderdelen voor een perfecte zonnebloem zijn grondsoort, compost, voedingsstoffen en veel water. "Maar het begint eigenlijk al met ontkiemen. Je moet bijvoorbeeld daarvoor al een bamboestok in de grond doen, want anders beschadig je daarmee misschien een stukje wortel en dat kan een meter of twee schelen op de uiteindelijke lengte."

Zadenruil

Elk jaar kweekt Jeroen verder vanuit zijn hoogste zonnebloem, want die heeft 'goede genen'. Al wordt er soms ook geruild met andere kwekers. "Morgen is het seizoen voorbij en begint de zadenruil. Ik ga dan op internet kijken wie er betere genen heeft, om daarmee te ruilen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moestuin beginnen? Pas op voor deze 8 meest gemaakte fouten en valkuilen

Dit jaar krijgt hij misschien wel zaden van de hoogste zonnebloem die er is: die staat in Duitsland en is ruim negen meter hoog. "Met die zonnebloem heb ik echt de beste genen!" jubelt Jeroen.

Daarmee hoopt hij een zonnebloem te kunnen kweken waarmee hij het Nederlands record kan verbreken. "Dat is mijn eerste doel. Het Nederlands record stamt uit 1986, de bloem was 7.76 meter. Wie weet gaat het nu lukken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore