Chemicaliën

Geur van nieuwe auto verdwijnt: zo laat je hem zelf lekker ruiken

19 september 2020 12:15 Aangepast: 19 september 2020 14:04
Beeld © EditieNL

De geur van een nieuwe auto, veel mensen vinden het heerlijk. Toch staat die geur op het punt om te verdwijnen. De chemicaliën die het geurtje veroorzaken, zouden niet gezond zijn. Het is wel mogelijk om je auto zelf zo'n luchtje te geven.

De kenmerkende geur wordt veroorzaakt door chemicaliën die worden uitgestoten door de mix van materialen waaruit het interieur bestaat. De Verenigde Naties wil daarvan af: er moeten meer zuivere alternatieven komen. En die ruiken ook meteen minder sterk.

Geur wordt minder

"Met alle regels verdwijnen dit soort dingen. Het is wel jammer", zegt autojournalist Wouter Karssens. "Ik rij bijna alleen maar in nieuwe auto's en toen ik hierover hoorde, ging het me opvallen dat de geur inderdaad minder wordt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eau de parfum voor een prikkie: maar hoe zit het met de kwaliteit? 

De kenmerkende geur roept bij mensen de associatie op in een nieuwe auto te zitten. "Veel mensen worden daar blij van. Al zijn er ook mensen die het vies vinden en er zelfs een beetje misselijk van worden."

Sprays met geuren

Maar niet getreurd: je kunt je auto ook zelf weer als nieuw laten ruiken. "Er zijn allerlei sprays met geuren op de markt. Leergeur of kunststofgeur is gewoon te koop", vertelt Ronny Renne van Teun's Car Cleaning.

Volgens het autoschoonmaakbedrijf kan een goede schoonmaakbeurt van de auto een deel van de oorspronkelijke geur al terugbrengen. "Dan verdwijnt de geur van de vorige eigenaar en dat scheelt enorm."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore