Ga naar de inhoud
Steekproef EditieNL

Landwinkels verkopen niet altijd lokaal product: 'Check je ei'

Verslaggever Lonneke controleerde bij landwinkels de herkomst van eieren Beeld © EditieNL

Onder het mom 'steun de lokale ondernemer' halen veel mensen sinds de coronacrisis hun boodschappen bij streekwinkels. Maar uit een steekproef van EditieNL blijkt dat die producten niet altijd van de juiste, lokale boer afkomstig zijn. Voedselwaakhond Foodwatch vindt dat er strengere regels moeten komen voor de term lokaal.

Wij controleerden bij een aantal landwinkels de herkomst van eieren. Zo kochten wij bij een boerderijwinkel vrije-uitloopeieren terwijl het achteraf scharreleieren bleken te zijn. Verder bleek uit de test dat - ondanks aangegeven - de eieren niet altijd van de lokale boer kwamen.

Sjoemelen met lokale producten

"Met biologische producten wordt vaker gesjoemeld", zegt Frank Lindner van voedselwaakhond FoodWatch. "Er zijn altijd sluwe ondernemers die een slag slaan uit de populariteit van deze producten. Ik vind het schandalig dat je als consument een ander verhaal krijgt te horen, dan wat je uiteindelijk koopt."

Voedselboxen
Lees ook:
Voedselboxen met lokale producten in trek

FoodWatch ziet het ook vaker misgaan bij buurtsupermarkten. Trays die worden bestempeld als vrije-uitloopeieren, zijn volgens de voedselwaakhond soms gewoon geïmporteerde legbatterij-eieren.

Wat is lokaal?

Lindner: "De consument denkt een lokaal en biologisch product te kopen en dat is het vervolgens niet. En wat is nou lokaal? Dat is niet gedefinieerd, daarom wordt daar ook mee gefraudeerd en gesjoemeld. Lokaal kan ook Nederland zijn. Is het 10 kilometer, of 100 kilometer?"

De organisatie ziet daarom graag dat de overheid strenger gaat controleren op dit soort praktijken. Daarnaast hoopt de organisaties dat boetes en straffen omhoog gaan.

Bekijk hier de video met de steekproef

02:12

Ook Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, is er niet over te spreken: "Ik vind het schrikbarend om dit te horen. Het is voor de boeren een belediging. Zij zetten alles op alles om hun zaakjes op orde te hebben."

Check je ei

Maar hoe weet je nu waar je eieren vandaan komen? "In Nederland mag geen ei de boerderij verlaten zonder code", vertelt de Haan. Zo kun je de code op het ei handmatig checken of via deze app.

Maar het is volgens De Haan vooral de bedoeling dat het verhaal in de winkel klopt. "Dit vind ik echt misleidend. Ik roep de verkopers dan ook op om het eerlijke en transparante verhaal van het ei mee te geven aan de consument."

Mobiele
Zie ook:
Mobiele kippenstal is populair, maar de pluimveesector is niet blij