'Hamstergedrag'

Coronavaccin voor iedereen? 'Gelijk verdelen tussen rijke en arme landen'

18 september 2020 18:25 Aangepast: 18 september 2020 18:28
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Hoe voorkomen we dat coronavaccins alleen maar naar de rijke landen gaan? Hulporganisaties Oxfam Novib en Artsen zonder Grenzen zijn bang dat dat misgaat. Rijke landen zouden vaccins namelijk opkopen ten koste van arme landen.

Volgens Oxfam Novib hebben rijke landen 51 procent van de wereldwijde voorraad van coronavaccins gereserveerd. En dat terwijl in die rijke landen slechts 13 procent van de wereldbevolking woont. Arme landen dreigen daardoor pas in 2022 toegang te krijgen tot een vaccin. 

Niet alleen binnen de EU

Premier Rutte benadrukte gisteren in de Tweede Kamer nog dat hij voor een eerlijke verdeling is. "Als kabinet proberen we ervoor te zorgen dat er niet alleen voldoende vaccincapaciteit is binnen de EU, maar dat we daarin ook betrekken wat wij kunnen doen voor het werelddeel Afrika."

Wat blijft erover van deze belofte nu een vaccin dichterbij komt? 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Knettergek of heldendaad? Suzanne (48) test Nederlands coronavaccin

Vijf vaccins per persoon

"Er wordt door Nederlandse politici mooie taal uitgeslagen. Alleen die woorden stroken niet met daden", zegt Karel Hendrik van Artsen zonder Grenzen tegen EditieNL. "Er wordt niet genoeg gedaan om dit hamstergedrag te voorkomen."

Westerse landen hebben volgens hem gigantisch veel vaccins gereserveerd. "Het Verenigd Koninkrijk spant de kroon, want daar beschikken ze over vijf dosissen per persoon."

Vaccins verbrand

Hendriks pleit er daarom voor dat allereerst wordt gekeken waar het vaccin het hardst nodig is: "Ga eerst zorgmedewerkers wereldwijd vaccineren, dan de mensen boven de 65 en dan de mensen met onderliggende aandoeningen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WHO: grootschalige vaccinatie corona op zijn vroegst halverwege 2021

We moeten waken voor een herhaling van de Mexicaanse griep, stelt hij. "Dat was een gênante vertoning. Nederland had zoveel vaccins opgekocht dat veel andere ontwikkelingslanden niks hadden. Vervolgens zijn heel veel vaccins verbrand."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore