Ga naar de inhoud
'Klaas Sjaak'

Rapper Sjaak leest sprookjes voor in straattaal: 'Er was eens een kleine chickie'

Beeld © Eigen foto

"Er was eens een kleine chickie..." Zo begint rapper Sjaak zijn versie van Roodkapje. De rapper zet onder de naam 'Klaas Sjaak' sprookjes om in straattaal en plaatst de verhalen op zijn Youtubekanaal. "Het is een moderne versie van de sprookjes", zegt Sjaak tegen EditieNL.

De sprookjes worden flink aangepast door Sjaak. Zo haalt hij langdradige stukken eruit en worden de ouderwetse woorden vervangen.

Zo gaat Roodkapje naar de 'osso' (het huis) van oma, die in Sjaaks versie een trainingspak aanheeft. En de wolf steekt na het opeten van grootmoeder 'een dikke assie' (hasj) op.

Stemmetjes

Het idee ontstond toen hij in een radio-interview gevraagd werd om een verhaal in zijn stijl voor te lezen. Dat sloeg aan en samen met zijn team besloot hij het grootser aan te pakken.

Laura
Lees ook:
Laura maakt voorleesvideo's voor haar leerlingen

Helemaal in de stijl van Sjaak dus, die ook de stemmetjes van de sprookjesfiguren nadoet in zijn versie. "Ik heb al heel lang geen boek gelezen. De fouten die ik maak, hebben we er lekker ingelaten", zegt Sjaak.

'Verhalenman'

Op de basisschool was Sjaak zelf ook gek op verhalen. "Op school kwam altijd de 'verhalenman' langs. Die kwam met zijn gitaar verhalen vertellen. Met alle klassen in het gymlokaal en dan ging hij vertellen, met liedjes erbij. Ik zat er helemaal in."

De reacties op zijn eigen vertelling zijn volgens Sjaak ook erg positief. "Mensen vinden het helemaal geweldig, van jong tot oud! Ik krijg alleen maar positieve reacties."

Twaalf verhalen

Roodkapje is de eerste van twaalf verhalen die Sjaak heeft opgenomen. "Ik heb toen de hele dag sprookjes zitten lezen", lacht Sjaak. Welke verhalen er nog meer volgen, wil hij geheim houden. Op maandag komt het nieuwe verhaal online.