Noodkreet

Ratten teisteren Rotterdamse wijk: 'Kinderen durven niet naar speeltuin'

18 september 2020 14:53 Aangepast: 18 september 2020 18:35
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Ratten teisteren de Rotterdamse Afrikaanderwijk. Bewoners zijn bang om hun tuin in te gaan en kinderen durven niet meer naar de speeltuin. De wijkraad doet daarom een noodkreet: er moet echt ingegrepen worden.

"Ik kan ze als het gaat schemeren vanaf mijn balkon zien lopen", vertelt buurtbewoonster Jeanette. "Ik ben er niet bang voor, maar je schrikt er wel van."

Ze is lang niet de enige in de buurt die regelmatig ratten spot. "Het probleem speelt al een aantal jaar", vertelt wijkraadslid Abshir Weheliye. "Tijdens vergaderingen zijn er vaak bezorgde bewoners. Ouders kunnen kinderen niet meer in de tuin laten spelen vanwege de ratten. Sommigen klagen er ook over dat de ratten binnen zitten."

Etensresten

De wijkraad schreef daarom een brief aan het stadsbestuur. "De gemeente moet iets doen aan dit probleem, de ratten moeten bestreden worden. Maar het is ook belangrijk dat de informatievoorziening beter wordt", zegt Abshir.

Het probleem wordt veroorzaakt door mensen die hun eten buiten laten liggen en zelfs van het balkon afgooien. Er moet daarover meer voorlichting komen, vindt het wijkberaad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook ratten getest op corona: 'Ze kunnen ziektes overbrengen' 

De Afrikaanderwijk is een van de plekken in Rotterdam waar de meeste meldingen over ratten gedaan worden, zegt René Barendregt, adviseur plaagdierenbeheersing bij de gemeente Rotterdam. "Er kan daar een enorme groei zijn geweest. We weten niet precies wat de oorzaak daarvan is, maar een probleem in deze wijk is inderdaad wel dat mensen veel eten buiten weggooien. Daar komen ratten op af."

Oorzaak aanpakken

Een warmtecamera kan een middel zijn om het probleem aan te pakken. Daarmee wordt onderzocht hoe groot het probleem is. "We doen dan inspectie in het gebied van de meldingen", legt Barendregt uit.

Als er ratten zijn, worden die bestrijd met mechanische klemmen. "Het laatste redmiddel is gif, daarmee pak je de laatste populatie aan. Maar je moet dan wel de oorzaak blijven aanpakken."

Reactie gemeente Rotterdam

De gemeente laat aan EditieNL weten bezig te zijn met het probleem: "De gemeente Rotterdam werkt aan een integraal plan van aanpak tegen de rattenoverlast dat dit jaar nog klaar moet zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore