Ontstekingsremmend

'Wondereiwit' in meer producten: 'Het remt de groei van bacteriën'

18 september 2020 11:23 Aangepast: 18 september 2020 18:39
Het eiwit wordt vaak toegevoegd aan babyvoeding Beeld © EditieNL

Het zou wonderen doen voor baby's en senioren: het eiwit lactoferrine. FrieslandCampina gaat nu nog meer producten maken waar dat eiwit inzit. Wat is het precies en wie kan er baat bij hebben?

"Lactoferrine is een eiwit met een functie. Het speelt een rol in het immuunsysteem, het werkt namelijk tegen bacteriën", vertelt Anne Peter Lindeboom van FrieslandCampina.

Supplementen

"Het zit in moedermelk, dus als kind krijg je eigenlijk al een shot ervan. Ook voor volwassenen kan het goed zijn, maar we maken het zelf in heel lage hoeveelheid aan. Dat is te laag om daar iets van te merken." Wie toch wil profiteren van het eiwit, zal dus dingen moeten eten waar het in toegevoegd is. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vla moet vaker wijken voor 'gezonde' kwark: we eten minder toetjes

FrieslandCampina in Veghel zal het daarom in meer supplementen toevoegen, zoals een poedertje, maar ook in kindervoeding of sportvoeding. "Veel gaat ook naar Azië. Daar is de vraag groot. Hier in Europa wordt gezondheid ook steeds belangrijker en het zou kunnen dat het eiwit hier ook meer op de markt komt."

Ontstekingsremmend en tegen virussen

Het eiwit heeft dus veel goede kenmerken, zegt ook Kasper Hettinga, universitair hoofddocent bij de Wageningen University & Research (WUR). "Lactoferrine komt voor in koemelk, maar ook in moedermelk. Het heeft een aantal goede eigenschappen. Het is bijvoorbeeld ontstekingsremmend. We weten zeker dat lactoferrine de groei van bacteriën remt", legt Hettinga uit.

"Er zijn ook studies die laten zien dat het anti-virale werking kan hebben, tegen virussen dus."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Baby's aan de geitenmelk: 'Beter imago dan koemelk'

"Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben minder last van ontstekingen en infecties. Dat is lager dan bij kinderen die flesvoeding krijgen. Dat lijkt samen te hangen met de goede functies lactoferrine, wat dus in moedermelk zit", vervolgt Hettinga. Zeker bij kindervoeding is het volgens hem dus interessant om het eiwit toe te voegen.

Omdat er vooral onderzoek wordt gedaan naar de voordelen van het eiwit, is het volgens Hettinga moeilijk te zeggen of er ook nadelen zijn. "Maar het wordt als veilig beschouwd."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore