Ga naar de inhoud
Je eigen kameel

Dierentuinen hebben het zwaar: 'Mensen kunnen dieren adopteren'

Medewerker Janke laat de kamelen zien die je kunt adopteren in Kasteelpark Born Beeld © EditieNL

Door de coronacrisis staan veel dierentuinen op omvallen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen moeten alle grote dierentuinen reorganiseren als ze willen overleven. En zelfs dan kunnen ze misschien failliet gaan. Maar wat gebeurt er in zo'n geval met de dieren?

Het zijn zware tijden voor Kasteelpark Born. "We zijn twaalf weken dicht geweest", vertelt Theo Meeks van het dierenpark aan EditieNL. Dat zijn twaalf weken zonder inkomen, terwijl er wel kosten gemaakt werden.

"De vaste kosten blijf je houden. Er is bijvoorbeeld elke dag van het jaar personeel hier", legt Theo uit. "De dieren moeten eten, de energie loopt door want er moet verwarmd worden. Dicht of open, dat maakt niet uit."

Een dier adopteren

Om uit de kosten te komen, bedacht het dierenpark een leuke manier waarop mensen het park kunnen steunen. "We hebben nu adoptiedieren. Mensen zoeken een dier uit. Dat kan van alles zijn: van cavia tot kameel. Elk dier heeft z'n eigen jaarlijkse kosten. Dat is nodig voor zijn voer."

Dierentuin
Lees ook:
Dierentuin Blijdorp moet kwart van het personeel ontslaan door corona

Inmiddels hebben zo'n 1.700 mensen een dier geadopteerd bij Kasteelpark Born. "Het is natuurlijk een leuke actie, maar het levert niet genoeg op. We komen de komende winter wel door, maar we weten niet wat er nog gaat gebeuren. We hebben ook niet geïnvesteerd, maar juist veel bezuinigd."

Adoptiekosten

Ook een dier adopteren? Voor 25 euro per jaar heb je je eigen cavia, kip of wandelende tak. Een steenuil of geit kost je zo'n 50 euro per jaar, en een papegaai of flamingo is 100 euro. Liever een kameel? Daar moet je 600 euro voor neerleggen.

Bij bedragen vanaf 25 euro per jaar krijg je een oorkonde met de afbeelding van het adoptiedier. Vanaf 100 euro krijg je ook een jaarkaart voor het park, en vanaf 200 euro wordt je naam zelfs vermeld bij het verblijf van het dier.

Kasteelpark Born is lang niet het enige dierenpark dat in de knel zit door corona. Volgens de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, waarbij de dertien grootste dierentuinen zijn aangesloten, ontkomt geen van de leden aan reorganisatie.

Faillissement

Maar kunnen dierenparken ook daadwerkelijk failliet gaan? "Dat kan. Maar tot nu toe komt het in Nederland weinig voor", zegt Goof Lukken, docent dagattracties aan de Breda University of Applied Sciences, tegen EditieNL. "Een oplossing kan gevonden worden in het overplaatsen van dieren."

AquaZoo
Lees ook:
AquaZoo Leeuwarden verwelkomt zeeberen uit Engelse dierentuin

Dat gebeurde onlangs ook in Leeuwarden. Dierenpark AquaZoo adopteerde drie zeeberen van een dierentuin in het Engelse Torquay, omdat die failliet ging. De dieren wonen sinds 7 september in Nederland.

Het voordeel dat we hebben in Nederland, is dat de dieren eigendom zijn van EAZA, een Europese dierentuinenorganisatie. "Zij kunnen de dieren opvangen. In het verleden is dat ook gebeurd met dieren in oorlogsgebieden", aldus Lukken.

Bekijk hier de video:

02:07