Ga naar de inhoud
Vinyl meer verkocht

De lp maakt een comeback, maar de cd dan? 'Zullen nooit helemaal verdwijnen'

Lp's en cd's worden vaak samen verkocht Beeld © EditieNL

Je eerste single, waarschijnlijk weet je nog goed welke het was. Grote kans dat die cd nu ergens ligt te verstoffen. We luisteren namelijk nog maar weinig naar cd's. Voor het eerst sinds 1986 wordt er zelfs meer geld verdiend met de verkoop van vinylplaten. Gaat de cd helemaal verdwijnen, of maakt ook dat schijfje een comeback?

Jacqueline Schlappi is eigenaar van cd-fabriek Replifact Media. Het is een van de twee fabrieken in Nederland waar nog cd's worden geperst.

"We hebben een grote voorraad cd's en we hebben verschillende grondstoffen liggen waarmee de cd's worden gemaakt", vertelt Schlappi aan EditieNL.

Hand in hand

Toch is ze blij om te horen dat vinyl zo populair is. "Dat betekent dat muziek populair is. Daardoor worden er meer platen verkocht, maar ook meer cd's. Vaak zit er bij een vinylplaat ook een cd. We zien dat die combinatie goed werkt", vertelt ze. "Voor ons is het dus alleen maar gunstig."

Ze gelooft dan ook dat platen en cd's hand in hand gaan. "Het één sluit het ander niet uit. We bestaan al sinds 2000 en we krijgen nog steeds genoeg aanvragen van muzieklabels. De cd's zullen nooit helemaal verdwijnen."

Volgens de Recording Industry Association of America (RIAA) is de eerste helft van dit jaar in de Verenigde Staten, het belangrijkste muziekland, 200 miljoen euro uitgegeven aan vinyl. Dat is bijna twee keer zoveel als aan cd's (110 miljoen).

Omzet
Lees ook:
Omzet Nederlandse muzieksector groeit snel door streaming

Duizenden cd's in verzameling

Verzamelaar Rob van Soest hoopt dat cd's inderdaad nog even meegaan. Hij heeft er namelijk duizenden. "Ik ben groot geworden door naar muziek te luisteren. Ik heb ook vinyl, maar het grootste gedeelte van mijn verzameling is cd", vertelt Rob aan EditieNL.

Hij hoopt dat de cd net als vinyl ook een comeback gaat maken. "Maar iedereen streamt tegenwoordig, dus weinig mensen luisteren nog naar cd's."

Toch overtuigt dat Rob niet, omdat lang niet alles op streamingdiensten staat. "Ik stream wel, maar ik vind een fysiek product veel meer hebben. En ik blader graag door de boekjes die bij cd's zitten. Ook is de geluidskwaliteit van cd's erg hoog."

Streamingdiensten

Radio-dj Gerard Ekdom heeft geen idee of de cd ook ooit nog een comeback gaat maken, zegt hij tegen EditieNL. "Ik denk dat generatie X niets heeft met cd's, of lp's. Ze zien dat als onhandig en luisteren alles via streamingdiensten."

Al is alles mogelijk, want ook de lp en zelfs het casettebandje maakten ooit een comeback. "Ik denk wel dat het uiterlijk ook een rol speelt, zo'n platenspeler staat toch wel iets cooler in je interieur dan een cd-speler. Het is ook prachtig om zo'n hoes te hebben."

Bekijk hier de video

02:11