Leegstand

'Geef brugwachtershuisjes een tweede leven als barbershop of koffietent'

16 september 2020 17:10 Aangepast: 17 september 2020 10:39
Veel brugwachtershuisjes staan leeg Beeld © EditieNL

Nederland telt veel brugwachtershuisjes. Een groot deel daarvan wordt alleen niet meer gebruikt, omdat de bruggen tegenwoordig op afstand worden bestuurd. Stichting Brugwachtershuisjes vindt dat zonde en wil de huisjes een tweede leven geven.

Nederland telt zo'n 1.000 brugwachtershuisjes. Daarvan staan er honderden leeg. Zonde, vindt Stichting Brugwachtershuisjes. "Het is cultureel erfgoed. Nederland heeft vermoedelijk de meeste brugwachtershuisjes ter wereld", zegt projectleider Lotti Hesper tegen EditieNL.

Historische waarde

Het is belangrijk om de huisjes te koesteren, vindt ze. "Er zit ook een historisch verhaal aan vast, namelijk van het beroep van de brugwachter."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tekort aan brugwachters na aanbesteding: '85 procent collega's is weg'

Sommige huisjes hebben al een nieuwe bestemming. Zo is een variant in Den Bosch omgetoverd tot niet-commercieel koffietentje. De gemeente is de eigenaar van de zaak, die de sociale interactie in de buurt moet ondersteunen.

In dit brugwachtershuisje kun je nu koffie drinken In dit brugwachtershuisje kun je nu koffie drinken

Barbershop

Bij een brugwachtershuisje in Utrecht worden tegenwoordig de kapsels en baarden van mannen gefatsoeneerd. Eigenaar Pascal heeft hier een barbershop. "Sommige mensen liggen met hun bootjes te wachten tot ik de brug opendoe. Ze denken dat ik de brugwachter ben", vertelt hij aan EditieNL.

Hij zou inmiddels voor geen goud meer weg willen. "Dit is een uniek gebouwtje. Dat krijg ik nergens anders meer."

Pascal runt een barbershop in een brugwachtershuisje Pascal runt een barbershop in een brugwachtershuisje

In Amsterdam zijn sommige huisjes omgebouwd tot hotelkamer. In Voorburg zit een ijssalon in een brugwachtershuisje. En in Rotterdam is zo'n huisje zelfs omgebouwd tot muziekstudio.

Rijkswaterstaat

Maar de meeste huisjes staan nog leeg. Rijkswaterstaat, de eigenaar van de huisjes, zegt dat per locatie bekeken moet worden wat de mogelijkheden zijn. En dat kost tijd.

Als het aan Stichting Brugwachtershuisjes ligt mag het allemaal wat sneller gaan, want verpaupering ligt op de loer. Slopen is bovendien geen optie. "Er zit vaak nog noodbediening in. Of het geeft toegang tot een brugkelder waar de technische installatie staat", aldus Hesper.

Ideeën?

Als je ideeën hebt voor de herbestemming van een van de huisjes, kun je contact opnemen met Stichting Brugwachtershuisjes. De huurprijs varieert van 100 tot 700 euro per maand.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore