Ontsnapt

Wallaby dwaalt al vijf weken over Veluwe: 'Op zoek naar zijn maatje dat is overleden'

16 september 2020 14:59 Aangepast: 16 september 2020 15:46
Jump is vermoedelijk ontsnapt omdat hij zijn maatje wilde zoeken Beeld © Ruben van de Bunt

Ruben van de Bunt is al vijf weken zijn wallaby kwijt. Jump is ontsnapt nadat zijn maatje Wally overleed. "Ik denk dat hij hem is gaan zoeken."

Jump woont sinds een half jaar op een speciale weide bij het huis van Ruben (24) in Putten. Tot voor kort deelde hij het verblijf met Wally, maar die is vijf weken geleden overleden. Twee dagen later was Jump ineens ook verdwenen.

"Hij is vermoedelijk over het hek gesprongen. Wallaby's zijn graag met z'n tweeën, dus ik denk dat hij zijn maatje miste en hem is gaan zoeken", vertelt Ruben aan EditieNL.

Politiebericht

De afgelopen weken zijn er verschillende meldingen gedaan van mensen die Jump hebben gespot, maar Ruben had nu al een tijdje niets gehoord. Tot de politie Putten afgelopen maandag een bericht op Facebook plaatste over een wallaby die op en rond de N-wegen rondhuppelt. "Levensgevaarlijk", schreef de politie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontsnapte albino wallaby na 3 weken teruggevonden in België

Ruben was verbaasd toen hij het las. "Ik dacht dat Jump dood was. Wallaby's zijn erg schrikgevoelig. Als ze een hond zien kunnen ze al zoveel stress krijgen dat ze doodgaan."

Schaamte

Hij is blij dat Jump nog leeft. "Maar ik schaamde me ook wel toen ik het bericht zag. Omdat het toch mijn dier is." Lachend: "Het is eigenlijk al misgegaan toen ik hem Jump noemde, omdat hij zo goed kon springen. Had ik dat maar niet gedaan, dan was hij misschien niet over het hek gesprongen."

Verdoving

Ruben hoopt Jump binnenkort weer mee naar huis te kunnen nemen, maar dat kan nog best een hele klus worden. "In mijn eentje vangen lukt niet, daar krijgt hij te veel stress van. Er moet een dierenarts mee met een verdovingsgeweer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Albino wallaby uit Eede al acht dagen vermist: 'Hij kan van de stress overlijden'

Wat het lastig maakt, is dat wallaby's nachtdieren zijn. "Jump wordt pas actief als het begint te schemeren. Maar als ik om 22.00 uur een melding krijg, is het al te laat om hem te zoeken. We kunnen hem niet verdoven als het donker is."

Hij roept mensen dan ook op om niet te aarzelen en direct te bellen naar Amivedi (088-0064644) als ze Jump zien. "Ga er vooral niet achteraan rennen, want dat kan z'n dood betekenen."

Vriendje

Jump hoeft trouwens niet bang te zijn dat hij in z'n eentje achterblijft als hij weer thuis is. "Ik was na de dood van Wally al van plan om een nieuwe aan te schaffen. Daar was ik alleen nog niet aan toegekomen. Je wil toch wat onderzoek doen voordat je er zomaar een in huis haalt."

Ook is hij van plan het hek te verhogen, zodat het niet nogmaals gebeurt.

Jump (rechts) samen met Wally (links) Jump (rechts) samen met Wally (links)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore