800.000 kilo achtergebleven lading

Duikers halen resten containerramp uit zee: 'Zoeken bij scheepswrakken'

16 september 2020 10:27 Aangepast: 16 september 2020 10:36
Duikers halen afval van de MSC Zoe uit zee Beeld © EditieNL

Toen containerschip MSC Zoe in januari vorig jaar 342 containers verloor tijdens een storm, belandde meer dan 3 miljoen kilo afval in de Nederlandse wateren. Zo'n 800.000 kilo daarvan is nooit opgeruimd. Een groep duikers gaat deze week de Noordzee op om de resten van de ramp uit zee te vissen.

De eerste twee dagen spoelden 21 containers van de losgeslagen lading aan op de Waddeneilanden. De kusten lagen bezaaid met onder meer speelgoed, verpakkingsmateriaal en kleding. Ook waren er veel plastic korrels te vinden.

3.000 kilo

Bergers ruimden ongeveer 2,4 miljoen kilo van de verloren lading – in totaal 3,2 miljoen kilo –  op, maar er bleef zo'n 800.000 kilo achter. Een kwart van de lading dus. Duikers van organisatie Duik de Noordzee Schoon hopen deze week ongeveer 3.000 kilo afval uit zee te halen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reconstructie: zo verloor MSC Zoe honderden containers tijdens zware storm

"Achttien vrijwillige duikers gaan twaalf dagen lang het overgebleven afval opruimen", vertelt Ben Stiefelhagen van Stichting Duik de Noordzee Schoon. Hij is professioneel duiker en heeft de stichting opgericht. "De duikers concentreren zich op scheepswrakken, daar verzamelt veel van het afval zich."

Tijdens het duiken komt er allerlei rommel naar boven, waaronder speelgoed, donsjassen en scheermesjes. Na de actie is er nog 797.000 kilo over, maar de stichting wil volgens Stiefelhagen voornamelijk aandacht scheppen voor het probleem.

Plastic bolletjes

Volgens de Plastic Soup Foundation is vooral het achtergebleven plastic een groot probleem. "Ik was zelf op Terschelling toen een deel van de vracht aanspoelde", vertelt Jeroen Dagevos van de organisatie. "Het waren veelal goedkope items, maar ook was het strand bezaaid met plastic bolletjes. Deze bolletjes worden veel door zeevogels opgegeten en blijven lang in het dier zitten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog 800.000 kilo zoek van lading uit losgeslagen containers MSC Zoe

"Veel van de voorwerpen waren al stukgeslagen. Na een tijdje breken deze voorwerpen verder af door storm en uv-straling. Het is extra gevaarlijk omdat het plastic na een langere tijd afbreekt. Het wordt dan microplastic." Microplastic maakt een groot deel uit van de 'plastic soep' in de zee.

De duikers halen grote zakken afval uit zee De duikers halen grote zakken afval uit zee

Goed signaal

Dagevos is positief over de opruimactie van de duikers. "Ik vraag me wel af hoeveel het zin heeft. Het is voornamelijk een goed signaal omdat de overheid en de rederij te weinig hebben gedaan om alles op te ruimen."

Er slaan volgens hem wel vaker containers over boord. "Dat wordt veelal niet opgemerkt omdat het verder uit de kust gebeurt. Dit incident was groot omdat het vlak voor de kust was."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore