Prinsjesdag in coronastijl

Eva en Paul zaten tussen de ministers in de Grote Kerk: 'Zeven jaar op gewacht'

15 september 2020 18:26 Aangepast: 15 september 2020 19:07
Eva en Paul waren vandaag in de Grote Kerk aanwezig tijdens de troonrede Beeld © Eva Aberson

Al zeven jaar droomden ze erover, maar dit keer was het zover: Eva Aberson en Paul Jaspers werden door de Eerste Kamer uitgenodigd om Prinsjesdag van dichtbij mee te maken. Althans, de uitgeklede versie.

Hoewel de staatssecretarissen en partners van de ministers niet in de Grote Kerk waren uitgenodigd, waren er wel plekken voor burgers die het spektakel wilden bijwonen. Elk jaar melden zich hier ruim vierhonderd mensen voor aan. Daarvan worden er normaal gesproken twintig à dertig uitgenodigd, maar dit jaar vanwege de coronamaatregelen slechts tien.

Elk jaar geschreven

"Ik zag zeven jaar geleden in de krant dat je je kon opgeven en dacht: wat een gave kans", vertelt Eva (38) aan EditieNL. "Ik ben helemaal niet zo koningsgezind of politiek begaan, maar ik vind de traditie gewoon mooi. En de hoedjes wilde ik natuurlijk wel eens in het echt zien ­– al waren dat er dit jaar een stuk minder."

Paul en Eva bij de Hofvijver Paul en Eva bij de Hofvijver

Om kans te maken heeft Eva elk jaar geschreven. "Als je dat niet doet beland je weer onder aan de lijst."

Ontvangst

Samen met haar vriend Paul werd ze vanmorgen verwelkomd door voorzitter Jan Anthonie Bruijn en griffier Remco Nehmelman van de Eerste Kamer. "We kregen een kijkje in de kamer waar alle verslagen van de Eerste Kamer opgeslagen liggen. Alleen dat al vond ik ontzettend leuk", vertelt Eva opgewekt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe goed heb jij opgelet tijdens de troonrede? Doe de quiz

Vervolgens werden ze met hun groepje van negen ­– "een tiende persoon ontbrak om onduidelijke redenen" ­– onder politiebegeleiding naar de Grote Kerk vervoerd. "Dat was een groot spektakel. We zaten in geblindeerde busjes, dus de mensen op straat konden niet zien of wij bekendheden waren. Het was grappig om ze te zien loeren."

Vreemde eend in de bijt

In de Grote Kerk mocht de groep achteraan plaatsnemen. "Het was best gek om in een zaal vol ministers te zitten. Je voelt je dan toch een beetje een vreemde eend in de bijt. Vanaf onze plek hadden we perfect zicht op iedereen. We zaten schuin achter Lilianne Ploumen en Selçuk Öztürk. Ik heb premier Rutte ook van dichtbij gezien."

Eva op haar plek in de Grote Kerk Eva op haar plek in de Grote Kerk

Het mooiste moment vond Eva toen Willem-Alexander en Máxima de Grote Kerk betraden voor de troonrede. "Dat was heel bijzonder. Ik kreeg het verhaal ook veel beter mee omdat ik zelf deel uitmaakte van de setting. Iedereen luisterde aandachtig en het was muisstil."

Corona

De sfeer was vanwege de maatregelen en mondkapjes anders dan op andere Prinsjesdagen. Toch vindt Eva het niet erg dat ze precies dit jaar is uitgekozen. "Natuurlijk was het leuk geweest om de Ridderzaal vanbinnen te zien. Maar de maatregelen maakten het juist bijzonder. Misschien is dit wel de enige keer dat de troonrede in de Grote Kerk werd voorgelezen."

Het uitzicht van Eva in de Grote Kerk Het uitzicht van Eva in de Grote Kerk

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore