Team Liquid

In Utrecht opent vandaag trainingscentrum voor professionele gamers

15 september 2020 11:08 Aangepast: 15 september 2020 19:15
Drie leden van Team Liquid, boven op het nieuwe trainingscentrum Beeld © Team Liquid

In Utrecht opent een van de grootste Europese trainingscentra voor e-sporters vandaag zijn deuren. De gamers die in dit gebouw gaan trainen worden als sterren behandeld: ze hebben eigen koks, masseurs, managers en psychologen.

In het centrum traint Team Liquid, een van de beste e-sporteams ter wereld met een totale waarde van 300 miljoen euro. Hierin zitten meer dan honderd spelers uit ruim twintig landen. Zij worden in Utrecht klaargestoomd voor een professionele carrière in de game-industrie. 

Hulptroepen

Binnen staat hen een team met koks te wachten dat drie gezonde maaltijden per dag klaarmaakt. Om topprestaties te leveren moet je immers gezond leven, denkt Team Liquid. Daarnaast zijn er managers en een coach om te zorgen dat de spelers nog beter worden dan ze al zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

E-sports voorlopig niet op Olympische Spelen

Ook over accommodatie hoeven ze zich geen zorgen te maken: boven het traiingscentrum zijn appartementen waar ze gedurende hun trainingsperiode mogen overnachten. Als de jongeren de prestatiedruk even niet aankunnen is er ook hulp voorhanden: een sportpsycholoog ondersteunt de gamers en leert ze met de druk om te gaan.

Details

Victor Goossens, oprichter van Team Liquid, is erg enthousiast het nieuwe sportscentrum. "Alle kleine details maken uit als je op topniveau wil presteren", zegt hij tegen EditieNL.

Een greep uit de prijzen die Team Liquid heeft gewonnen Een greep uit de prijzen die Team Liquid heeft gewonnen

In de wereld van de e-sporters – mensen die hun geld verdienen met gamen – gaan miljarden euro's om. "Sommige wedstrijden trekken rustig 54 miljoen kijkers", weet Joost Roset, voorzitter van de Nederlandse e-sportbond. "Zeker met corona is het ideaal, want je kunt het gewoon thuis doen."

Nederland

Nederland is relatief laat komen kijken in het wereldje. "In Azië is het al sinds de jaren negentig een professionele sport, maar wij hebben de boot gemist", zegt Roset tegen EditieNL. Toch is er hoop: "We zijn nu in rap tempo aan het inhalen. De algemene acceptatie neemt ook toe."

Een Belgisch lid van Team Liquid in het nieuwe trainingscentrum Een Belgisch lid van Team Liquid in het nieuwe trainingscentrum

De game-industrie is inmiddels groter dan veel mensen weten. "In Nederland zijn veel mensen die gamen: vier à vijf miljoen. De Keuken Kampioen Divisie organiseert over anderhalve week de eerste e-sportscompetitie. Binnen zes dagen hebben 500 teams zich aangemeld."

Team Liquid

Team Liquid is op dit moment koploper in Nederland. "Maar los daarvan zijn er nog zo'n vijftig organisaties die aan de weg timmeren", aldus Roset.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Ook niet-gamers kijken steeds vaker naar esports'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore