Coronacrisis

Geen publiek en staatssecretarissen in een bunker: zo ziet Prinsjesdag er dit jaar uit

14 september 2020 14:13 Aangepast: 14 september 2020 19:21
Beeld © ANP

Nederland kleurt elke derde dinsdag van september oranje voor Prinsjesdag. Een dag vol tradities, zoals de rit van de Gouden Koets en de Troonrede die in de Ridderzaal wordt voorgedragen. Maar dit jaar zal Prinsjesdag er door het coronavirus heel anders uitzien.

Waar andere jaren de straten van Den Haag oranje kleurden van de mensen, zal het publiek morgen thuisblijven. De rit van de Gouden Koets door de Hofstad gaat niet door en er is ook geen balkonscène, waarbij de koninklijke familie naar het volk wuift.

Oranjefans

Ook voor oranjefan Oscar Meijer gaat dit jaar er heel anders uitzien. Eerdere jaren was hij het weekend vóór Prinsjesdag al in Den Haag. "Zondag ga ik naar de repetitie en loop ik de route van de koets even mee. Maandag ga ik naar de oefeningen met de paarden op het strand en dinsdag sta ik natuurlijk voor dag en dauw op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De meest abnormale Prinsjesdag ooit: 'Een jaartje overslaan kan niet'

Dit jaar zit dat er allemaal niet in en is hij gewoon thuis, in Amersfoort. "Nu gaat Prinsjesdag alleen maar over politiek. Niet dat ik dat niet interessant vind, maar dat komt voor mij altijd een paar dagen daarna wel. Het gaat voor mij op Prinsjesdag om de franje van oranje."

Wel snapt hij de maatregelen. "Ik ga de Koning niet in verlegenheid brengen. Bij andere activiteiten rond het Koningshuis komen er toch steeds best veel mensen op af. Dan denk ik: doe dat nou niet!"

Oranjefan Oscar Meijer staat elke Prinsjesdag voor dag en dauw op. Oranjefan Oscar Meijer staat elke Prinsjesdag voor dag en dauw op.

Ook voor politici zal de derde dinsdag van september anders zijn. Waar het kabinet normaal gesproken tijdens de Troonrede in de Ridderzaal zit, is dat morgen niet het geval. De ministers zijn dan te vinden in de Grote Kerk in Den Haag, waar de anderhalve meter afstand beter gewaarborgd kan worden. De staatssecretarissen zitten namelijk in een nucleaire bunker, omdat er geen plek voor hen is in de Grote Kerk.

'Heel bijzonder'

De bunker is te vinden in het Museum Bescherming Bevolking in Rijswijk. Bert van den Berg, vrijwilliger in het museum, is erg enthousiast over de komst van de staatssecretarissen. "Het is heel bijzonder. Dit is de eerste keer dat we op dit niveau bezoek ontvangen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore