Ga naar de inhoud
Waterstofperoxide

Zelf je tanden bleken? 'Kan onherstelbare schade opleveren'

Aimée heeft spijt dat ze dit middeltje op social media heeft gepromoot

Stralend witte tanden, dat willen we allemaal wel. Op TikTok verschijnen filmpjes van jongeren die dat willen bereiken door een middeltje met 3 procent waterstofperoxide over hun tanden te smeren. Heel onverstandig, zo vinden tandartsen, want die hoeveelheid kan erg schadelijk zijn.

Bij drogisterijen, mondhygiënisten en schoonheidssalons kun je tandenbleekmiddel kopen. Daarin zit minder dan 0,1 procent waterstofperoxide, en dat is niet zonder reden. Bleken met een grotere hoeveelheid waterstofperoxide kan grote gevolgen hebben.

"Als het middel op je tandvlees komt ontstaan er witte blaasjes, waardoor het veel gevoeliger wordt voor invloeden van buitenaf. Als het op een gaatje belandt, kan het zelfs onherstelbare schade aanrichten. Je kunt het bijna niet goed en veilig bij jezelf doen", waarschuwt tandarts Maaike Schutjes.

Even
Lees ook:
Even je tanden bleken? Pas op voor brandwonden

Tandartsen gebruiken zelf bleekmiddel waar maximaal zes procent waterperoxide in zit. "Dit is mogelijk omdat omdat wij het middel heel nauwkeurig met bitjes kunnen aanbrengen en zorgvuldig instructies kunnen geven", zegt Schutjes tegen EditieNL.

Zelf aan de slag

Toch zijn er mensen die zelf met bleekmiddel aan de haal gaan. Op TikTok zijn filmpjes te zien waarin jongeren een wattenstaafje in een middeltje met 3 procent waterstofperoxide dopen en dat over hun tanden smeren. Dit zou hun tanden binnen een paar dagen witter maken.

YouTuber Aimée van der Pijl heeft dit ook gedaan. "Ik was jong en dacht: waarom niet? Ik heb het maar één keer gedaan en toen heb ik op mijn flikker gekregen van mijn moeder. Zij is namelijk kaakchirurg."

Hoewel Aimée er geen blijvende schade aan heeft overgehouden, heeft ze er veel spijt van. Ze waarschuwt anderen om er niet aan te beginnen. "Ik was me toen niet zo bewust van mijn invloed als YouTuber. Ik dacht er niet veel over na. Nu snap ik dat jongeren hier makkelijk door beïnvloed worden."

Bekijk hier de video:

01:53