Ga naar de inhoud
Hoge huizenprijzen

Steeds meer mensen weg uit de Randstad: 'Versterkt door coronacrisis'

Makelaar Debbie Mels van het programma Voor Hetzelfde Geld merkt dat meer mensen buiten de Randstad willen wonen Beeld © EditieNL

We willen meer ruimte en betaalbaar wonen. Daarom trekken steeds meer mensen weg uit de Randstad. Het is een ontwikkeling die al langer speelt, maar door de coronacrisis in een stroomversnelling lijkt te zijn geraakt. Vooral gezinnen worden de stad uitgedreven door torenhoge huizenprijzen.

Uit statistieken van het CBS blijkt dat er de afgelopen tijd meer mensen uit Amsterdam en Utrecht vertrokken dan erbij kwamen. In de Achterhoek groeide het aantal bewoners juist. "Dat is zowel voor de stad als voor de buitengebieden niet verkeerd", zegt Eveline van Leeuwen, hoogleraar ruimtelijke economie aan de Wageningen University & Research (WUR).

Vaker thuis

De trend was al even zichtbaar maar is de afgelopen tijd versterkt. "We zijn veel meer thuis door de coronacrisis; het is zelfs de plek waar we werken. Dat doet ons realiseren ons hoe belangrijk onze woonruimte is", aldus Van Leeuwen. "Zowel makelaars als Funda zien dat er gezocht wordt op huizen met meer ruimte en grotere tuinen." 

Makkelijker
Lees ook:
Makkelijker koopwoning starters door schrappen overdrachtsbelasting

RTL maakte er zelfs een tv-programma over: 'Voor Hetzelfde Geld'. Hierin worden mensen geholpen om binnen hun budget een droomhuis buiten de Randstad te vinden. Makelaar Debbie Mels merkt dat er de laatste tijd meer animo is voor het programma.

"We zien echt een groot verschil tussen dit seizoen en het vorige. Ten eerste zijn er veel meer aanmeldingen. Dat komt natuurlijk deels doordat het programma meer naamsbekendheid heeft gekregen, maar ook wel doordat echt meer mensen de Randstad uit willen."

Prijs per vierkante meter

De duurste plek om te wonen is Amsterdam. Daar betaal je gemiddeld 6.063 euro per vierkante meter. Ook in Wassenaar betaal je veel: gemiddeld 5.791 euro per vierkante meter.

De prijs in Zeist (3.978 euro) en Schagen (2.697 euro) is al iets lager. Maar als je echt goedkoop wil wonen moet je verder bij de Randstad vandaan. In Susteren (1.844 euro), Sint-Maartensdijk (1.893 euro) en Den Helder (1.838 euro) ben je een stuk goedkoper uit. In Oude Pekela heb je zelfs al een huis voor 1.383 euro per vierkante meter.

Bron: Huizenzoeker, augustus 2020

Snelheid

Mels merkt dat de woningen buiten de Randstad ook sneller verkocht worden. "We moeten nu een week voor de opnames de huizen gaan uitzoeken, want als we het eerder doen zijn ze gewoon weg tegen de tijd dat de opnames starten. De pareltjes zijn al snel vergeven. We moeten er heel snel bij zijn als we die willen bemachtigen. Het vorige seizoen hadden we meer speling."

Bekijk hier de video:

02:04