Containment Nu

Actiegroep pleit voor méér coronaregels, maar deskundigen zijn kritisch

12 september 2020 16:04 Aangepast: 12 september 2020 18:32
Actiegroep Containment Nu pleit voor meer maatregelen Beeld © ANP

Het aantal coronabesmettingen in Nederland blijft maar stijgen. Dat baart actiegroep Containment Nu grote zorgen. Vandaag demonstreren de leden in Amsterdam voor strengere regels. Maar zijn die wel echt nodig?

In de afgelopen 24 uur zijn er 1231 mensen positief getest op het coronavirus. Het aantal besmettingen per inwoner steeg de afgelopen week het hardst in Delft, Amsterdam en Den Haag, met respectievelijk 169, 1.067 en 662 besmettingen. Hier kun je de actuele cijfers per gebied vinden.

Meer mondkapjes

Volgens de inmiddels 18.000 leden van Containment Nu moet de overheid harder optreden tegen die stijging. "Wij willen andere én strengere regels. Er moeten méér mondkapjes worden gedragen op drukke plekken",  zegt Michael Blok, lid van Containment Nu, tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer coronaprotest in Den Haag, burgemeester waarschuwt demonstranten

"Ook pleiten wij voor meer testen. Vooral de mensen die het virus snel overdragen, moeten om de een à twee weken pro-actief worden getest. Denk bijvoorbeeld aan zorgmedewerkers."

Ondanks het stijgend aantal besmettingen is de situatie in de ziekenhuizen en de intensive cares stabiel. "De afgelopen zes weken zijn er steeds tussen de 30 en 36 patiënten op de ic’s", zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Gommers is geen voorstander voor meer regels. "Ik wacht liever met strengere maatregelen tot die echt nodig zijn", zegt hij. 

Risicogroep

Afwachten ziet Michael Blok niet zitten. "De mensen die zich bij ons hebben aangemeld, zijn mensen die binnen de risicogroep vallen. Dat zijn mensen die corona hebben gehad en bij lange na niet de oude zijn. Ze kunnen niet eens lopen."

Nieuwe situatie

Volgens Gommers is er sprake van een nieuwe situatie die niet te vergelijken is met maart en april: "Toen werden we door het virus overvallen. Nu zitten we veel meer boven op de besmettingen. En de dokters weten meer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lange Frans heeft lak aan coronamaatregelen

Hij vervolgt: "In die nieuwe situatie zien we dat we onszelf ook ander gedrag hebben aangeleerd. Dat vind ik mooi. Ik ben boven de vijftig dus ik houd meer afstand. En dat doen meer leeftijdsgenoten. Jongeren kunnen elkaar weer zien."

Oppassen

Ook viroloog Menno de Jong van het Amsterdam UMC pleit niet voor meer regels. Wel roept hij op dat we ons blijven houden aan de bestaande regels. "Het aantal infecties stijgt, vooral onder jongere mensen. We moeten oppassen dat het risico niet groter wordt dat de kwetsbaren onder ons besmet raken."

Als er steeds meer mensen rondom de kwetsbaren ziek worden, dan is het volgens de viroloog een kwestie van tijd voordat we weer terug bij af zijn. "Laten we ons niet pas weer bekommeren om anderen en aan de regels houden als de ziekenhuizen vol liggen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De vijf spelregels van... een mondkapje dragen

Paul Savelkoul, hoogleraar medische microbiologie aan het Maastricht UMC, is geen voorstander van de extra regels die Containment Nu voorstelt, zoals meer mondkapjes dragen. "Bij mondkapjes kan schijnveiligheid ontstaan. Mensen gaan dan dichter bij elkaar staan. Ook zien we dat het averechts werkt: mensen dragen het kapje onder de kin, onder de neus of laten ‘m een week lang ongewassen in de tas."

Extra testen

Ook ziet hij het extra testen niet zitten. "Vandaag kun je negatief zijn en morgen positief. Welk probleem wil je dan oplossen? De systemen raken nu al overbelast." Als we ons aan de bestaande maatregelen houden, dan zijn nieuwe maatregelen volgens de hoogleraar niet nodig. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore