Step met dikke banden

Fatscooter maakt opmars in Nederlandse straatbeeld: 'Makkelijk opstappen en stil'

12 september 2020 10:42 Aangepast: 13 september 2020 23:33
In veel steden zie je tegenwoordig deze fatscooters voorbijkomen Beeld © EditieNL

Het kan zomaar dat je ze al eens voorbij hebt zien rijden in de Nederlandse steden: zogenoemde fatscooters. Dat zijn voertuigen die iets weg hebben van een step, maar dan met dikke banden en in veel gevallen elektrisch. De populariteit van de scooters neemt in rap tempo toe.

De fatscooter is 'booming', zegt Jeffrey van Akkeren van de website ecruiser.nl. "Dit jaar de verkoop verviervoudigd."

Ouderen

Het voertuig wordt vooral in de Randstad verkocht, en dan met name in de grote steden. Van Akkeren merkt dat vooral ouderen in de fatscooters geïnteresseerd zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elektrische motoren: wat bevalt en wat moet er beter?

"Jongeren hebben vaak minder geld en gaan dan liever voor een tweedehands scooter. Bovendien zijn fatscooters juist voor ouderen makkelijk, want je stapt heel makkelijk op. Dat maakt 'm ook geschikt voor mensen met een fysieke handicap."

Ook raadt hij de fatscooter aan aan stelletjes is die samen toeren. "Je verstaat elkaar op zo'n voertuig tenminste."

Verkoop elektrische scooters

Uit cijfers van BOVAG blijkt dat de verkoop van elektrische scooters behoorlijk in de lift zit. Werden er vorig jaar in totaal zo'n 4400 verkocht: in de eerste acht maanden van dit jaar zijn het er al dubbel zoveel.

Van Akkeren verwacht dat de verkoop zal blijven toenemen. "Vanaf 2025 mogen benzinescooters niet meer nieuw verkocht worden. Ik denk dat we de fatscooters dan nog meer in het straatbeeld gaan zien."

Milieu en geluid

Bram van Dijk van Bright hoopt dat de dit soort voertuigen het inderdaad goed zullen blijven doen. "Traditionele brommers en scooters zijn natuurlijk slecht voor het milieu en ze maken gigantisch veel herrie. Als je achter zo'n ding rijdt vraag je je echt af: waarom mag jij de weg nog op? Elektrische scooters nemen veel ergernissen weg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Review: is dit de beste koop onder de elektrische stepjes?

Het succes van de fatscooter zit 'm volgens Van Dijk echter vooral in het uiterlijk. "Het is een modeding. Hij ziet er leuk uit met die dikke banden. Een beetje als een Harley-Davidson. Maar je hebt er niet onwijs veel aan. De lage opstap is natuurlijk wel makkelijk."

Hij verwacht de komende tijd meer varianten op de markt. "De bouw is eenvoudiger dan die van een gewone scooter. Dat nodigt uit om andere vormen te ontwikkelen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore