Parkeerboete voorkomen

Deze app waarschuwt voor scanauto's, maar mag dat ook?

10 september 2020 16:01 Aangepast: 10 september 2020 18:39
Een scanauto in Amsterdam Beeld © ANP

Wie geen parkeergeld betaalt, kan een flinke boete krijgen. Luis Roman bedacht een nieuwe app waarmee je dat kunt voorkomen. Zijn app 'Parkeerwekker' geeft een seintje als er een scanauto door de straat rijdt. Maar mag dit wel?

Wie gebruik wil maken van de app, moet eerst een camera in de auto installeren. De camera wordt gekoppeld aan een platform dat videobeelden uitleest.

Sms'je als waarschuwing

"Die beelden worden herkend door een systeem dat is getraind om onderscheid te maken tussen een normale auto en een scanauto", vertelt bedenker Luis Roman aan EditieNL. "De camera kun je bij ons kopen, of zelf aanschaffen. De herkenning gaat in 95 procent van de gevallen goed."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Scanauto's leveren gemeentes miljoenen op (en het worden er steeds meer)

Als er een scanauto voorbijkomt, krijg je een sms'je. "Als je vergeten bent om je parkeermeter aan te zetten, kun je dat alsnog doen", zegt Roman. Je hebt namelijk wat speling: in de meeste plaatsen geeft de scanauto een seintje naar een parkeerwacht, die komt controleren. "Je betaalt per bespaarde boete, dus 1,50 per ontvangen waarschuwingsbericht. Maar anders had je een boete van 50 euro moeten betalen."

Meer boetes door scanauto's

In Nederland worden in zeker veertien gemeentes scanauto's ingezet. Dat levert veel geld op – er worden namelijk veel meer boetes uitgedeeld. Zo werd in Amsterdam in 2018 bijna 30 miljoen euro opgehaald, terwijl dat in 2012 nog 18,5 miljoen was.

De waarschuwingsapp werkt nu in tien steden. "We laten nu nog maar vijftig gebruikers toe, om te voorkomen dat er te veel valse meldingen komen. Het is nu een kwestie van goed testen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wielklem weer vaker ingezet als dwangmiddel tegen wanbetalers

Volgens de bedenker is er geen enkel juridisch bezwaar tegen de app. Dat beaamt ook Koos Spee, voormalig landelijk verkeersofficier. "Ik denk niet dat iets juridisch tegenin te brengen is", zegt hij. "De oprichters brengen het onder het mom van: waarschuwen. Ze beweren dat ze juist helpen door automobilisten parkeergeld te laten betalen."

Verdoezelen van strafbaar gedrag

Sommige politici zien de app als belastingontduiking, Spee denkt niet dat er veel aan te doen is. "Dan moet de Tweede Kamer een wet instellen waarin staat dat je mensen niet mag behoeden voor een bekeuring. Het is in feite het verdoezelen van strafbaar gedrag."

Bij normale bekeuringen betaal je een boete, nu waarschuwen ze je voor een verkeersboete. "Je betaalt wel gewoon belasting, maar dan in de vorm van parkeergeld", zegt Spee.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore