Makkelijk mikpunt

Bomen in Almere gesloopt door vandalen: 'Niet meer te redden'

09 september 2020 12:58 Aangepast: 09 september 2020 18:19
De bomen werden helemaal gestript Beeld © EditieNL

Vandalen hebben vijf bomen in Almere zwaar toegetakeld. De schors is van de bomen afgehaald, waardoor ze niet meer te redden zijn. Dit soort boomvandalisme komt vaker voor.

De bomen zullen binnenkort worden gekapt. De schade wordt geschat op enkele duizenden euro's.

Het is onbekend wie de bomen zo heeft toegetakeld. De gemeente en politie zijn daarom een onderzoek gestart. "Er zijn camera's in het gebied, maar die stonden helaas niet op de bomen gericht", laat de gemeente Almere in een reactie weten.

Ten dode opgeschreven

"Het gedeelte binnenin een boom, wat wij hout noemen, is dood materiaal. Daar omheen zit de schors. En tussen schors en boom zit een dun levend laagje, het cambium", vertelt boswachter Arjan Postma aan EditieNL. "Als je de schors helemaal verwijdert, kunnen er geen voedingsstoffen door de boom stromen en sterft de boom af."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vandalen boren gaten in monumentale eik en storten er cement in

Als er een groot stuk schors is verwijderd, is een boom dus ten dode opgeschreven. "Bij een dun ringetje wil er nog weleens een stuk schors overheen groeien, maar niet bij een groot stuk", zegt de boswachter. "Ook als vandalen gaten in een boom boren en er cement ingieten, bestaat de kans dat de boom ernstig beschadigd raakt."

Makkelijk mikpunt

Waarom wekt een boom zoveel agressie op? "Een boom is een makkelijk mikpunt van vandalen", meent Postma. "Bomen lopen niet weg. Je kan er van alles mee doen: takken aftrekken, eraan hangen, boren of zagen... Kortom: je kunt je woede erop loslaten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klein kevertje groeit door warm en droog weer uit tot enorme bomenkiller

"Bovendien zijn bomen vaak het mikpunt van een conflict, als iemand problemen heeft of het niet eens is met de gemeente. Soms willen mensen geen bomen op een bepaalde plek of voor hun huis, omdat er rotzooi van zou komen of het hun uitzicht verpest."

Deze bomen moeten gekapt worden Deze bomen moeten gekapt worden

'Slopen met z'n allen'

Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont denkt dat het niet per se met agressie tegenover de bomen te maken heeft. "Bij vandalisme is nooit sprake van een gerichte actie, het gebeurt onder invloed van anderen, met het doel een groep te vormen", legt hij uit.

"Verkeersborden moeten het vaak ontgelden of autospiegels. Zo van: 'We slopen met z'n allen wat en dat maakt van ons een groep'. Hetzelfde als met graffiti. Dat in combinatie met pure verveling en gebrek aan geweten, want jongeren zijn zich nog niet helemaal bewust van de gevolgen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore