Friemelbos

Flevo-landschap wil af van homobos: 'Sluiten is probleem verplaatsen'

07 september 2020 17:44 Aangepast: 07 september 2020 18:41
De plek waar een homo-ontmoetingsplek zou zijn Beeld © EditieNL

Omwonenden van het Larserbos in Lelystad willen af van de homo-ontmoetingsplek in het natuurgebied. De beheerder van het bos krijgt steeds meer klachten binnen van wandelaars die tijdens hun route naakte mannen zien. Maar het sluiten van het homobosje heeft volgens het COC geen zin.

Flevo-landschap, de beheerder van het bos, hoopt dat de gemeente boa’s in gaat zetten om dit probleem aan te pakken. "Het is heel lastig om er zelf iets tegen te doen. Onze boswachters kunnen de mannen er alleen op aanspreken", zegt woordvoerder Rolf Hendriks. Tot nu toe heeft dat nog niet geholpen en daarom is de beheerder in gesprek met de gemeente.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marokkaan, homo en ongelukkig: 'Ik bad tot Allah: maak een hetero van me'

Het sluiten van de ontmoetingsplek voor homo’s in dit 'friemelbos' zal volgens belangenorganisatie COC niet werken. Door zo’n plek te sluiten, zou je volgens hun het probleem alleen maar verplaatsen. "Wij denken dat je de overlast voor de omgeving het beste kunt beperken door bijvoorbeeld bordjes neer te zetten of een extra passage te maken", laat de organisatie weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranje Leeuwin Van Dongen: 'Steun homoseksuele voetballer'

Platform Keelbos zet zich in voor het belang van homo-ontmoetingsplekken. "Zulke plaatsen zijn er al tientallen jaren. Het is niet alleen om er seks te hebben, maar ook voor een leuk gesprek. Mensen denken dat je er alleen maar mannen tegenkomt die achter iedere boom staan te seksen, maar dat is niet zo", zegt Ruud Maltha van het platform. Daarnaast heeft een homo-ontmoetingsplek ook een functie voor mannen die nog niet uit de kast zijn of kunnen komen.

Getrouwd

"Het zijn vaak mannen die een dubbelleven leiden, die naar zulke plekken gaan. Mannen die met een vrouw getrouwd zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Instagram weert berichten over 'genezen homoseksualiteit'

Hoeveel van deze plekken er in Nederland zijn is niet duidelijk, maar volgens het Platform zijn ze makkelijk te vinden. "In ieder groot stadspark is er wel een ontmoetingsplek. Daarnaast is de kans groot dat er langs alle mogelijke snelwegen bij parkeerplaatsen ook zo’n plek is."

Overlast

Toch zijn er de afgelopen jaren veel ontmoetingsplekken voor homo’s verloren gegaan. En dat is zonde volgens het platform. "Als er overlast is, onderzoeken we waar klachten vandaan komen en of daar iets aangepast kan worden."

Gemeente Lelystad laat aan EditieNL weten dat ze samen met Flevo-landschap gaat kijken tot welke oplossing ze kunnen komen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore