Ga naar de inhoud
Coronacrisis

Zin om te wijnen? Zusters in Oosterhout hebben 20.000 flessen over

De zusters hebben een wijngaard bij hun klooster in Oosterhout Beeld © Richard Oomes

Wie verlost de zusters in het klooster in Oosterhout van hun wijn? De vrouwen zitten met twintigduizend flessen opgescheept, nu horecagelegenheden weinig meer afnemen. Ook KLM heeft een grote deal geannuleerd.

Sinds vijf jaar maken de zusters in klooster Sint Catharinadal wijn om zo hun inkomsten veilig te stellen. Op hun 8,5 hectare grote wijngaard worden inmiddels drie soorten witte wijn geproduceerd: Auxerrois, Pinot Gris en Pinot Blanc.

Corona

Het ging erg goed met de verkoop van de wijnen, tot de coronacrisis roet in het eten gooide. "Het merendeel van de wijnen ging naar de horeca, maar die neemt nog maar mondjesmaat af. De zusters zitten nu met een enorme voorraad", vertelt Richard Oomes, voorzitter van het klooster, aan EditieNL.

Kerk
Lees ook:
Kerk of klooster: ook in heilige huisjes kun je goed overnachten

Het klooster was dit jaar ook in gesprek met KLM, die de wijn aan boord van de vliegtuigen zou verkopen. "De luchtvaartmaatschappij zou tien- tot twintigduizend flessen afnemen. Maar ook zij zijn door corona getroffen, waardoor de verkoop niet meer doorgaat."

Onmisbare inkomsten

Rampzalig voor de zusters, want het geld dat zij verdienen met de verkoop van de wijn is voor hen onmisbaar. "Het klooster is een Rijksmonument dat veel onderhoudskosten vereist. Die twintigduizend flessen zijn bij elkaar van grote waarde."

Verkoop

Het klooster probeert de flessen nu op een andere manier aan de man te brengen. Ze krijgen hierbij hulp van de organisatie Breda Maakt Mij Blij, die de wijn sinds gisteren verkoopt. "In de eerste 24 uur hebben we al 2.600 flessen verkocht", laat Thibaud van der Steen van Breda Maakt Mij Blij weten. "Vanwege alle aandacht hebben we geregeld dat de wijn door heel Nederland geleverd kan worden, zodat mensen niet helemaal hierheen hoeven te komen."

Ook bij de kloosterwinkel kun je terecht. "Mensen kunnen van woensdag t/m zondag ook bij ons langskomen, maar bellen of mailen ook. We hebben nu ook een speciale kortingsactie", aldus kloostervoorzitter Oomes.

Bier brouwen

Het komt vaker voor dat religieuzen dit soort werk verrichten om geld te verdienen voor het huis waar ze wonen, weet cultuurtheoloog Frank Bosman. "Mannelijke religieuzen doen bijvoorbeeld vaker aan bier brouwen. Vooral de Trappisten zijn daar goed in."

Klooster
Lees ook:
Klooster adopteert pup Carmelo: 'Hij preekt voor de vissen'

Bier brouwen doen ze al sinds de middeleeuwen. "In eerste instantie was het een manier om het water uit de sloot te reinigen. Via het brouwproces kon je de bacteriën eruit halen. 'Veilig water', werd het ook wel genoemd. Het had een laag alcoholpercentage."

Wijn

Dat vrouwelijke religieuzen wijn produceren is minder gangbaar. "Dat is echt iets van de laatste tijd. De zusters dachten: tja, wat die mannen kunnen met bier, dat kunnen wij met wijn", aldus Bosman.

Maar ook andere werkzaamheden worden verricht om geld te verdienen. Sommige kloosters hebben bijvoorbeeld een gastenverblijf waar mensen op retraite kunnen. Dat wordt steeds populairder."