Ga naar de inhoud
LUX

Thuiswerken in het donker: 'Onderschat het belang van licht niet'

Richard moet het daglicht delen met zijn hond Beeld © Richard Stronks

Het wordt weer eerder donker en dat valt vooral op omdat we nu meer thuis aan het werk zijn. Waar je normaal gesproken de hele dag in de tl-verlichting op kantoor zit moet je het nu waarschijnlijk doen met een bureaulamp en die ene lamp aan het plafond. En dat kan een flink tekort aan licht opleveren met alle gevolgen van dien.

We investeren in een goede bureaustoel, in een goed bureau en een extra beeldscherm maar volgens deskundigen wordt een belangrijk ding vaak vergeten: goede verlichting. "De lampen die we thuis hebben staan, staan er vooral voor de sfeer", zegt lichtdeskundige van de TU Eindhoven Karin Smolders.

"Op kantoor zou je volgens de ARBO minimaal vijfhonderd LUX (lichteenheid, red.) moeten krijgen. En dat is al vier keer te weinig. Maar thuis kun je je licht vaak niet reguleren en heb je dus geen idee of je genoeg opneemt."

EditieNL vroeg op Facebook hoe het licht binnenvalt op thuiskantoortjes. Onderstaande foto's werden opgestuurd door lezers. 

Een tekort aan licht kan verschillende nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Het is daarom volgens Marijke Gordijn, die onderzoek doet naar humane chronobiologie aan de RUG, belangrijk om te investeren in goede verlichting. "Licht heeft onder andere effect op je biologische klok, je humeur en op de kwaliteit van je slaap", zegt ze tegen EditieNL.

Hoofdpijn

"Je moet of het daglicht meer naar binnen brengen, of de verlichting naar een hogere intensiteit brengen. Maar ook weer niet te veel want daar kun je ook weer hoofdpijn van krijgen."

Je hebt dus niet zomaar het juiste licht in huis. Maarten Voorhuis van Sparckel bedacht een speciale lamp die ervoor zorgt dat je genoeg LUX binnenkrijgt. "Licht is zo belangrijk dat het eigenlijk zou moeten worden opgenomen in de schijf van vijf", zegt hij tegen EditieNL. "Je zou eigenlijk net als met een stappenteller moeten bijhouden hoeveel lichteenheden je dagelijks binnenkrijgt."

Groot
Lees ook:
Groot deel Nederlanders krijgt te weinig licht: enorm effect op onze gezondheid

Hij raadt iedereen aan om een LUXmeter voor in huis aan te schaffen. "Dan word je je veel bewuster van de hoeveelheid licht die je opneemt." Daarnaast raadt hij aan om dichtbij het raam te gaan zitten, met je gezicht naar buiten. En om in de middag een wandeling te maken."

Wandeling

Dat laatste adviseert Karin Smolders ook. "Maak in de ochtend of in de middag even wandeling. Zorg ervoor dat je 's avonds niet te lang in blauw licht doorwerkt. En schaf in de winter eventueel een lichttherapielamp aan."

Bekijk hier de video:

01:58