Konijnenherberg Moergestel

Massaal konijnen gedumpt sinds coronacrisis: 'Nog heel jong'

04 september 2020 18:07 Aangepast: 04 september 2020 18:26
Er worden de laatste weken veel konijnen gedumpt Beeld © De Konijnenherberg

Sinds een maand staat de telefoon bij De Konijnenherberg roodgloeiend. De opvang in Moergestel heeft het druk met mensen die hun konijnen dumpen. Veel dieren zijn pas een paar weken daarvoor gekocht in de dierenwinkel.

Op dit moment telt De Konijnenherberg ruim zeventig konijnen. Wekelijks komen er tussen de tien en twintig bij. "Erg opvallend", zegt eigenaar Lonneke Dirkx-Wagener tegen EditieNL. "Ik heb dit nog nooit meegemaakt."

Contrast

Het contrast met de periode ervoor is erg groot. "Toen kwam er bijna niets binnen. In een normale zomer zijn het er zo'n één tot vijf per week, maar dit jaar was anders. Het zijn nu ook opvallend veel jonge dieren, die pas een paar weken geleden uit de dierenwinkel zijn gehaald."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dierenambulance druk met gedumpte schildpadden: 'Niet geschikt als huisdier'

De aanleiding: de coronacrisis. "Mensen hebben vanuit een impuls konijnen gekocht", denkt Lonneke. "Ze zijn overstag gegaan door het thuiszitten en gunnen de kinderen iets leuks in deze tijd. 'We willen ze leren wat verantwoordelijkheid is', hoor ik vaak. En dan vervolgens het dier op straat zetten. Heel verantwoordelijk."

Gebrek aan kennis

Bij veel mensen ontbreekt het volgens Lonneke aan kennis. "Mensen schaffen een konijn aan omdat ze willen knuffelen. Maar konijnen houden helemaal niet van knuffelen."

"Ook verwachten ze dat hun kinderen er eindeloos mee zullen spelen en de hokken schoonmaken. Maar ja, veel kinderen zijn nu eenmaal na drie weken op iets uitgekeken. En dan valt het even tegen als je als ouder zelf moet gaan schoonmaken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Konijntje gedumpt in glasbak: 'Dieren zijn geen wegwerpartikelen'

Ze is er niet over te spreken hoe makkelijk dierenwinkels en tuincentra konijnen aan mensen verkopen. "Het is erg vervelend dat ik de rotzooi moet opruimen die die winkels creëren."

Adopteren bij opvang

Lonneke pleit ervoor dat konijnen alleen nog bij dierenopvangen verkrijgbaar zijn. "Daar worden mensen eerst aan een vragenvuur onderworpen voordat ze konijnen kunnen adopteren. Dan haken de mensen die voor een impulsaankoop komen al af."

"Bij dierenwinkels is het nadeel dat mensen het idee hebben dat het daar goed zit met de kennis. Ze denken dat ze goed geadviseerd worden, maar dat is helemaal niet zo."

Beter advies voorkomt impulsaankopen. "Negentig procent van de konijnen die hier gebracht worden, had voorkomen kunnen worden door dierenwinkels. En tuincentra? Die moeten gewoon tuinstoelen verkopen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore