Fluiten met je lippen

Frank uit Amersfoort heeft het WK kunstfluiten gewonnen: 'Een eer'

04 september 2020 12:14 Aangepast: 04 september 2020 12:19
Frank Oppedijk heeft gisteren de eerste prijs in de wacht gesleept Beeld © Frank Oppedijk

Het stond al een tijdje op zijn bucketlist: meedoen aan het WK kunstfluiten. Dit jaar waagde Frank Oppedijk uit Amersfoort een poging en jawel: hij won.

Gisteren was de grote finale van het WK kunstfluiten – dat houdt in: fluiten met je lippen. De 34-jarige Frank deed mee met zijn inzending Chiquilin De Bachin van componist Astor Piazzolla. 

Vanwege corona vond het festijn online via een livestream plaats. "De finalisten kwamen uit 23 verschillende landen. Bij de een was het zes uur 's ochtends, bij de ander twaalf uur 's nachts. Het was heel bijzonder om samen te zijn met mensen die allemaal met fluiten bezig zijn. Ik voelde echt verbondenheid", vertelt Frank aan EditieNL.

Uitslag

De uitslag is deels gebaseerd op de punten van de jury en deels op publieksstemmen. "Qua stemmen stond ik bijna bovenaan. Ik wist dus dat ik een goede kans maakte, maar het was natuurlijk nog wel spannend waar de voorkeur van de jury naar uitging."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frank doet mee aan het WK kunstfluiten: 'Stond op mijn bucketlist'

Hij is 'best trots' dat hij zich wereldkampioen mag noemen. "Ik heb 130 mensen achter me gelaten, waaronder vijf voormalig wereldkampioenen. Ik vind het een eer."

Ook zijn dochtertje was door het dolle heen. "Die danste door de kamer terwijl ze 'Papa is kampioen!' gilde. Er was volop vreugde in huis."

Toekomst

Frank is eigenlijk pianist van beroep. Het WK was voor hem een 'bucketlist-dingetje'. Of hij met het fluiten doorgaat, hangt ervan af of hij wordt uitgenodigd voor optredens.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitdagingen voor conducteurs: fluiten met een mondkapje

"Ik hoop het wel, dat lijkt me erg leuk. Ik wil graag mijn repertoire uitbreiden; ik heb nog een flinke lijst met stukken die ik zou willen fluiten. Misschien kan ik ook duetten doen met drievoudig wereldkampioen Geert Chatrou, waar ik goed contact mee heb."

Combinatie

En een combinatie van kunstfluiten met zijn grote passie, de piano? "Dat zou kunnen, maar op dit moment is dat te lastig. Ik heb nu nog m'n volledige concentratie nodig om mooi te fluiten. Maar misschien als ik ermee oefen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore