Angst voor corona

Zorgen om loslopende nertsen in Best: 'Mijn lievelingskip is doodgebeten'

04 september 2020 12:54 Aangepast: 04 september 2020 19:07
Een van de kippen van Jago is doodgebeten Beeld © EditieNL

Loslopende nertsen zorgen de afgelopen dagen voor onrust in Best. Inwoners van de gemeente zijn bang dat de dieren het coronavirus kunnen overbrengen. Ook worden kippen aangevallen. Inwoner Jago Lachmeijer wist een van de nertsen te vangen, maar het dier had toen al een van zijn kippen gedood.

"Ik kwam thuis en ik werd verrast door een ravage. Ik dacht dat er ingebroken was", vertelt Jago aan EditieNL. Hij trof een van zijn kippen dood aan.

"De andere kippen was ik kwijt. Toen zag ik de nerts achter me. Hij was niet mensenschuw en liep rond in mijn tuin. Ik was bang dat hij de andere kippen ook zou verwonden, dus heb ik de nerts na verschillende pogingen – met uiteindelijk de dode kip als lokaas – gevangen."

Gebeten

Zelf kwam Jago er ook niet ongeschonden af. "Ik heb de nerts met mijn handen gevangen, ik wist geen andere manier. Hij heeft me gebeten", zegt hij. De man heeft het dier in een bak gedaan en hem laten ophalen door de dierenambulance.

Jago heeft de nerts gevangen Jago heeft de nerts gevangen

Dat de kip het niet heeft overleefd, vindt Jago erg. "De kip die is vermoord, was mijn lievelingskip. Ik heb hem op mijn vijftigste verjaardag gekregen. Het was een heel tamme kip. Heel sneu dat hij het loodje heeft gelegd."

Coronavirus

Inwoners van Best maken zich zorgen over de loslopende nertsen omdat de dieren de laatste tijd vaak in verband worden gebracht met het coronavirus. Op meerdere nertsenfokkerijen is namelijk het coronavirus gevonden.

De vermoorde kip van Jago De vermoorde kip van Jago

Zijn de nertsen loslopende brandhaarden? "Als de nertsen afkomstig zijn van bedrijven die besmet waren met corona, is het een zorgelijke zaak", zegt Wim van der Poel, hoogleraar virologie aan de Wageningen Universiteit, tegen EditieNL.

"Het grootste risico is dat de nertsen het kunnen verspreiden naar andere nertsenbedrijven. En ze kunnen theoretisch mensen infecteren. We hebben ook gezien dat er besmetting is geweest van nertsen op katten", aldus Van der Poel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe komt het dat zoveel nertsen besmet raken, en je over andere dieren niets hoort?

Het hangt er vanaf waar de nertsen van afkomstig zijn. "In Brabant zijn er veel besmette nertsenbedrijven, dus als het dieren zijn van die bedrijven dan is er wel een risico."

'Geen besmettingen'

De gemeente Best laat weten dat er geen reden is tot zorg. "We zien en horen berichten over rondlopende nertsen in onze gemeente. Normaal gesproken kijkt u er misschien niet zo van op. Maar we kunnen ons indenken dat u zich in deze tijd misschien zorgen maakt", schrijft de gemeente in een reactie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle nertsenfokkerijen moeten volgend jaar al sluiten

"Volgens de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) is er op dit moment geen reden voor ongerustheid. Het bedrijf wordt door hen wekelijkse gemonitord. Dit heeft tot op heden geen besmettingen aangetoond", aldus de gemeente.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore