Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter naar het terras. Als het aan veel horecaondernemers ligt, wordt dat binnenkort werkelijkheid. Daarmee zouden ze de misgelopen inkomsten vanwege corona een beetje kunnen compenseren. Maar hoe slecht is het voor het milieu om al die terrassen te verwarmen?
D66 Rotterdam wil dat de horeca toestemming krijgt om ook in de wintermaanden een overdekt en eventueel verwarmd terras te hebben. De partij vindt dat de gemeente de horecaondernemers moet ondersteunen, nu de deuren van clubs en discotheken voorlopig dichtblijven.
Ook de horeca in Bergen op Zoom en in Groningen pleiten voor verwarmde terrassen in de winter.
Groningen
De gemeente Groningen verleent van 1 april tot 1 november terrasvergunningen. Horecaondernemers mogen dan een eilandterras hebben. Dat is een terras dat niet direct grenst aan de gevel.

Na 1 november zijn alleen gevelterrassen mogelijk. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil echter dat eilandterrassen ook dan nog worden toegestaan. "Het verzoek ligt nu bij de gemeente Groningen. Volgende week verwachten we de conclusie", zegt regiomanager Hans Singelenberg van de KHN tegen EditieNL.
Corona
De KHN pleit hiervoor omdat de horeca het nog steeds zwaar heeft. "Door de anderhalve metermaatregel is het voor ondernemers een grote uitdaging om horeca te runnen. In de zomer is dat nog te doen geweest, maar in de winter wordt het lastig.”
Dat betekent ook meer terrasverwarming. "Op een gevelterras is een verwarmd terras al toegestaan. Dat zou ook moeten gelden voor de eilandterrassen."

GroenLinks in Groningen spreekt zich in haar verkiezingsprogramma fel uit tegen terrasverwarmers. Toch begrijpt de partij dat de situatie sinds corona is veranderd.
"Als we willen zorgen dat horecaondernemers omzet blijven draaien, en dat dat gebeurt op een veilige manier, dan moeten we accepteren dat het buiten plaatsvindt. Want binnen zijn te weinig tafels", zegt Jasper Been van GroenLinks tegen EditieNL.
Energieverbruik
Hoeveel energie kost zo'n terrasverwarming eigenlijk? Stel, je hebt tien verwarmers met ieder een vermogen van 2000W, en ze staan een half jaar lang iedere avond aan. In dat geval verbruik je in totaal 14.600 kWh aan elektriciteit. Dat is bijna 7000 kg aan CO2. Dat staat gelijk aan de CO2-uitstoot voor het energiegebruik van een gemiddeld huishouden voor 2 jaar. Bron: Milieu Centraal
Alternatieven
Been pleit daarom niet meer voor een verbod op terrasverwarmers. Toch gaat de voorkeur uit naar alternatieven om een terras duurzaam in te richten. “Denk aan kussens, dekens en goede windschermen. Het verwarmen van de buitenlucht is gewoon het minst efficiënt en het minst duurzaam."
Veel animo
Eurom, producent van terrasverwarmingen, ziet een grote stijging in het aantal aanvragen voor terrasverwarmingen vergeleken met vorig jaar. "De toename is meer dan aanzienlijk. Sinds twee à drie maanden hebben we flink moeten anticiperen op de levervoorraad.”
De vraag komt niet alleen uit Nederland. "Ook in andere landen komt interesse. En niet alleen voor op de terrassen, maar ook in de tuin willen mensen bezoekers ontvangen in de wintermaanden."