Ga naar de inhoud
33 studenten

Compleet studentenhuis in quarantaine: 'We maken er een podcast over'

Sjoerd (links) en Erik nemen hun podcast op Beeld © Len Biemans

Besmet met het coronavirus in een studentenhuis waar in totaal 33 mensen wonen. Dat betekent tien dagen quarantaine voor alle huisgenoten. Voor bewoners Sjoerd Groothuis en Erik Peters is het de realiteit. Maar in plaats van bij de pakken neer te zitten, begonnen ze een podcast waarin ze vertellen over hun leven tijdens de quarantaine.

"Een huisgenootje werd positief getest op het coronavirus", vertelt Sjoerd aan EditieNL. "Het is niet duidelijk waar ze het heeft opgelopen. Het advies was dat iedereen die dezelfde sanitaire voorzieningen met haar deelde, in quarantaine moest."

Twaalf bewoners

"We hebben een groot studentenhuis van drie verdiepingen. Iedereen loopt door het hele huis en deelt alle voorzieningen", zegt Erik. Dat betekent dat alle bewoners van het studentenhuis in de Tilburgse wijk Oud-Zuid in quarantaine moesten.

Hoe
Lees ook:
Hoe verliep de lockdown voor het studentenhuis met 31 bewoners?

In het huis zijn nu nog twaalf bewoners aanwezig. "De quarantaine is vorige week vrijdag begonnen. Veel mensen waren toen al bij hun ouders", vertelt Sjoerd. "Zij zitten dus wel in quarantaine, maar niet hier."

Dagelijkse podcast

Om iets te doen te hebben, begonnen Sjoerd en Erik vorige week een dagelijkse podcast: '10 dagen 10 vierkante meter'. Daarin vertellen ze hoe hun dagen er nu uitzien.

Sjoerd: "Ik ben veel met media bezig en wil al heel lang een podcast maken. Eerst was het idee om een podcast te maken om onze ouders op de hoogte te houden, en voor het nageslacht. Maar er werd zo positief op gereageerd dat we het online hebben gezet."

"We praten over alle studentikoze acties en streken die nu in ons huis plaatsvinden, bijvoorbeeld dat huisgenootjes bij elkaar in bed waren beland zonder dat we dat wisten. We zijn over alles eerlijk en dat vinden onze huisgenoten gelukkig niet erg", vertelt Erik.

400 euro aan boodschappen

"Maar ook heel alledaagse dingen. Over het bestellen van boodschappen. Nu we het huis niet uit kunnen, hadden we voor 400 euro besteld. Bij de grote ketens duurt het een paar dagen voor ze zoveel boodschappen kunnen leveren en onze voorraad begon schaars te worden, dus toen we eindelijk de vrachtwagen voor zagen rijden was het feest."

Spookmeldingen
Lees ook:
Spookmeldingen bij gebruikers corona-app: voor niks in quarantaine gezeten

De twee jongens vinden het dankzij de podcast na bijna een week nog steeds goed uit te houden in het huis. "We hebben genoeg te doen, we zijn nu op elk vrij moment bezig met de podcast. We horen wel van andere huisgenoten die het minder druk hebben, dat ze het zwaar hebben", vertelt Erik.

"Een huisgenootje zei ook: ik zou eigenlijk mijn klas voor het eerst gaan zien, en ik kon daar niet bij zijn", vult Sjoerd aan. "Of ze vervelen zich rot in de avond omdat er weinig te doen is."

Knuffelen

Toch is de sfeer in het huis nog goed. "We weten dat we elkaar nodig hebben, het is nog nooit zo goed gegaan. Er zijn de afgelopen dagen geen ruzies geweest." De huisgenoten proberen zichzelf dan ook bezig te blijven houden. "Er worden nieuwe hobby's bedacht. En we hebben zondag het hele huis flink schoongemaakt."

Toch zijn de jongens ook blij als de quarantaine er straks opzit. "Dan ga ik een rondje wandelen, dat mis ik heel erg!" aldus Erik. En Sjoerd kan niet wachten tot hij weer iemand kan vasthouden. "Ik ben heel erg van het knuffelen, dat kon nog met mijn huisgenoten maar nu ook niet meer."

En de podcast? "We gaan het niet uitmelken. Als het klaar is, is het klaar."