Tilburg

Verwarrend regenboogzebrapad: 'Wachten tot het fout gaat'

04 september 2020 10:50 Aangepast: 04 september 2020 18:26
Het is niet altijd duidelijk of voetgangers op dit zebrapad voorrang krijgen Beeld © EditieNL

Rood, oranje, geel, groen, blauw en paars: in vijf stappen op vijf kleuren ben je aan de overkant van de straat in Tilburg. In veel steden hebben ze dit soort regenboogzebrapaden. Maar hoe mooi ze ook zijn, ze veroorzaken soms gevaarlijke situaties.

Ook al ligt het regenboogzebrapad in Tilburg er al een aantal jaar, sinds corona is het een stuk onveiliger geworden. CDA-raadslid Ton Gimbrère legt uit waarom: "Er stond altijd een verkeerslicht bij maar dat is in het kader van corona uitgeschakeld omdat we in Tilburg de voetgangers wat meer ruimte wilden geven", zegt hij tegen EditieNL.

Verwarring

"Maar dit zorgt voor veel verwarring bij automobilisten en voetgangers. Het regenboogpad is officieel geen echt zebrapad dus voetgangers hebben eigenlijk geen voorrang. Sommige automobilisten stoppen, en anderen niet." 

Een regenboogzebrapad is alleen een officieel zebrapad wanneer er witte strepen in zitten. Zoals op de foto hieronder in Zaandam.

Het regenboogpad in Zaandam Het regenboogpad in Zaandam

Wachten tot het fout gaat

Gimbrère wil dat het in zijn stad ook een officieel zebrapad wordt. "De wethouder vindt het nu nog niet nodig maar waarom wachten tot het straks fout gaat? Dat is echt spelen met vuur."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Silly Walk Pad' Zierikzee na 3 weken dicht: 'Het is levensgevaarlijk'

Brahim de Jong, verkeersjurist bij adviesbureau Skandara, snapt de reactie van Gimbrère wel. "Het is ook verwarrend. Als er geen witte strepen zijn dan hoef je niet te stoppen."

"Ik zou persoonlijk altijd langzamer rijden op dit soort plekken, het zijn immers ook plekken waar doorgaans veel mensen oversteken. Ik zou ook zeggen: neem als gemeente het voorbeeld aan Gouda of Zaandam: regel het juridisch goed. Want als er iets gebeurt, dan wil je dat toch niet op je geweten hebben?"

Ministerie

Ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is voorstander van eenheid in de regenboogzebrapaden. "Een regenboogzebrapad is een teken van steun voor de LHBT-gemeenschap, en dat is prima. Er moet alleen geen wildgroei ontstaan van allerlei varianten. Gemeenten staan hiervoor aan de lat", laat een woordvoerder van minister Van Nieuwenhuizen weten.

"Het ministerie is wel van mening dat het zebrapad herkenbaar moet blijven voor het doel waarvoor het is bestemd."

Reactie gemeente Tilburg:

Een woordvoerder van de gemeente Tilburg laat aan EditieNL weten: "Het regenboogzebrapad is geen echt zebrapad in de juridische zin van het woord. Daarom blijft het belangrijk dat mensen zorg en aandacht voor elkaar hebben in het verkeer rondom het zebrapad. We blijven de vinger aan de pols houden en grijpen in als dat nodig is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore