Lege stadions

Juichen in het stadion: het kan met dit speciale masker

03 september 2020 12:17 Aangepast: 03 september 2020 18:41
Verslaggever Robert Schouten test het masker Beeld © EditieNL

Misschien kan je binnenkort weer uit je dak gaan in een vol voetbalstadion. De Universiteit Twente ontwikkelde namelijk een speciaal juichmasker, waarmee je op slechts een halve meter afstand van je buurman veilig kan zingen, juichen en zelfs schreeuwen.

Maandenlang bleven de voetbalstadions leeg. Inmiddels mogen er weer supporters op de tribunes zitten, maar daar zitten veel regels aan.

Zo mag FC Twente maximaal 8.000 fans ontvangen, terwijl het stadion 30.000 stoelen telt, en vult Heracles 1.800 tot 2.800 stoelen in een stadion waar 12.000 voetballiefhebbers in passen.

Dichterbij elkaar zitten

Daar zou het nieuwe masker CapEazy of 'juichscherm' weleens verandering in kunnen brengen. De ontwikkelaars denken dat stadions hiermee weer tot de helft gevuld kunnen worden, omdat mensen met zo'n scherm veilig dichter bij elkaar kunnen zitten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Premier Rutte: burgemeesters mogen fans bij voetbal verbieden

"Het virus wordt voornamelijk verspreid via luchtbewegingen. Grote druppels, die je creëert als je hard praat of schreeuwt", zegt Ruud Verdaasdonk, hoogleraar zorginnovatie aan de Universiteit Twente. "Een mondkapje heeft last van lekkage, maar het juichscherm laat zien dat de luchtbewegingen zo goed als verdwenen zijn."

Ruud Verdaasdonk Ruud Verdaasdonk

Het masker heeft een doorzichtig scherm voor het gezicht en een doek dat helemaal tot in de nek komt. Dat maakt het volgens Verdaasdonk een veilig middel dat werkt als mensen een halve meter afstand houden. "Hierdoor kan de anderhalve meter opgeheven worden en kunnen er weer meer mensen in een stadion."

Stadionbezoek minder leuk

Toch is het de vraag of supporters er zelf wel op zitten te wachten om met een kap over hun hoofd naar een wedstrijd te gaan. "De anderhalve meter, het eerder aanwezig moeten zijn en soms later weg moeten, de vaste plaatsen, niet mogen zingen en juichen... De lol van het stadionbezoek wordt door alle beperkingen een stuk minder", zegt Matthijs Keuning van het Supporterscollectief Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schreeuwen achter plastic: krijgen we stadions vol juichschermen?

"Het is bij uitstek iets sociaals, met z'n allen die wedstrijd beleven, een praatje maken met bekenden hier en daar. Met de huidige regels gaat een groot deel daarvan verloren, waardoor een deel van onze achterban liever wacht tot de regels wat soepeler worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore