Ga naar de inhoud
250 guldenbriefje

Iconische vuurtoren overgeschilderd met 'originele' roestkleur

De vuurtoren staat in de steigers Beeld © EditieNL/ANP

Iedereen die het guldentijdperk heeft meegemaakt zal hem kennen: de vuurtoren van Burgh-Haamstede. Het rood met witte icoon van het 250 guldenbriefje wordt overgeschilderd. Hij krijgt een bruinrode kleur en daar is niet iedereen blij mee.

De nieuwe roestkleur die de vuurtoren moet krijgen is een doorn in het oog van Jan Edu Kelder. Hij is voorzitter van belangenvereniging Nieuw-Haamstede waar de vuurtoren met de naam Westerlicht staat. "Iedereen is heel blij met hoe de vuurtoren er nu uitziet. Voor het hele eiland Schouwen-Duiveland is de vuurtoren een icoon. Eigenlijk voor heel Zeeland, en misschien wel voor heel Nederland."

Huis
Lees ook:
Huis te koop: een drijvende vuurtoren

"Onze vuurtoren is al zeventig jaar rood met wit en dat moet zo blijven. We snappen niet dat het zomaar is besloten om de toren over te schilderen en dat wij er geen inspraak op hebben gehad."

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft onderzocht welke kleur de toren moest krijgen. Rijkswaterstaat geeft de toren vervolgens de 'nieuwe' kleur. 

Volgens Wim Andriessen van de Nederlandse vuurtorenvereniging is er veel discussie over welke kleur de originele kleur is. "In de jaren 30 zat de roestkleur erop. In de oorlog hebben de Duitsers de toren groen geverfd zodat hij niet op zou vallen en in de jaren zestig kreeg hij de rood met witte kleur." 

Gewend geraakt

"De toren wordt nu weer in ere hersteld, en daar hoort die roestkleur bij." Hij kan zich wel voorstellen dat mensen nu eenmaal gewend zijn geraakt aan de rood met witte spiraal. "Ik snap de commotie in Zeeland wel. Ze zijn natuurlijk erg gewend aan die felrode kleur. Maar het argument dat hij er altijd zo uit heeft gezien klopt gewoon niet."

Verantwoordelijk wethouder Jacqueline van Burg laat aan EditieNL weten dat de oude verf eraf moet vanwege het giftige chroom 6 in de verf. "Omdat het een monument is hebben we onderzoek laten doen naar de originele kleur. In 1936 is er een roestbruine kleur op gekomen en daarvoor was het een grijze toren en zat er geen kleur op."

Ze snapt dat mensen even moeten wennen aan de nieuwe kleur. "Maar de plannen gaan gewoon door, het is onherroepelijk."

Vuurtorens in Nederland

Er zijn in Nederland 53 vuurtorens waarvan De Brandaris op Terschelling de oudste is. Deze werd gebrouwd in 1593.