Dog of Fame

Labrador Guus redde een pup uit het water en wint award

01 september 2020 17:05 Aangepast: 01 september 2020 17:16
Baasjes Henk en Marga zijn trots op Guus Beeld © Juan en Natalia Schepers

Guus mag zich de held van het jaar noemen. De labrador won afgelopen weekend de award Dog of Fame. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door Hondenspeeltuin Midden-Drenthe.

Voor de zevende keer vond afgelopen weekend het Dog of Fame-evenement plaats. "We hebben de prijs in het leven geroepen om de hondenspeeltuin meer bekendheid te geven", vertelt Lidie Hatzmann, voorzitter van Stichting Hondenspeeltuin Midden-Drenthe, aan EditieNL.

Nomineren

Voorafgaand aan de uitreiking konden mensen verhalen insturen om een hond te nomineren. "Het mag je eigen hond zijn, maar ook een van iemand anders. Hij moet iets bijzonders gedaan hebben. Bij voorkeur iets waarvoor hij niet getraind is", aldus Hatzmann.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honden getraind om corona op te sporen: '94 procent nauwkeurig'

Dit jaar ging Guus er met de prijs vandoor. De labrador werd geprezen om zijn reddingsactie eerder dit jaar. Samen met zijn baasjes Henk en Marga Schepers en de toen anderhalf jaar oude pup Filos was hij bij het Lauwersmeer. De pup zag iets roods dat leek op een speelbal en rende het water in. Het bleek een boei te zijn, waar ze onder vast kwam te zitten. Vanaf de kant was te zien hoe Filos steeds kopje onder ging.

Missie geslaagd

Guus zag de paniek in de ogen van zijn baasje Henk, die zijn broek al wilde uittrekken om het water in te duiken. Maar de labrador was hem voor. Hij zwom recht op de boei af en trok aan Filos' riempje, waardoor ze loskwam van de boei. Samen zwommen ze de honden weer terug.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Labrador Benji is al jaren bloeddonor: 'Hiermee kan hij levens redden'

Voor de baasjes en omstanders was het ongelooflijk moment. "Net een film", zo beschrijven ze het. "Menig traantje is weggepinkt."

Terechte winnaar

"Een terechte winnaar", zo noemt Hatzmann de labrador. "Hij heeft een plakkaat en een goodiebag gekregen. De bazen hebben ook een troffee gekregen." Ook krijgt Guus een verwijzing op het Dog of Fame-bord in de hondenspeeltuin.

Filos en Guus Filos en Guus

2021

Ken jij ook een hond die iets bijzonders heeft gedaan? Je kunt de viervoeter nu al nomineren voor de Dog of Fame-uitreiking in 2021. "Er moeten wel omstanders zijn die kunnen bevestigen dat het echt gebeurd is. Aanmelden kan tot 1 januari door te mailen naar hondenspeeltuinmiddendrenthe@gmail.com", aldus Hatzmann.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore