Man man man

'Timing schandpaal vieze horeca is dramatisch slecht'

31 augustus 2020 16:30 Aangepast: 31 augustus 2020 18:30
Rob Geus Beeld © EditieNL

Rob Geus wist niet wat hij las vanochtend. Het bericht dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de namen van horecazaken die niet voldoen aan de veiligheidsregels vanaf deze week publiceert, schoot bij hem in het verkeerde keelgat. Hij is zelf niet vies van een beetje controle maar dit gaat hem te ver. "Doodsteek voor de horeca."

Restaurants, eetcafés en snackbars die de voedselveiligheidsregels aan de laars lappen, worden vanaf morgen op het internet vermeld. Gasten kunnen dan zelf de keuringen bekijken voordat ze het restaurant bezoeken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Horeca niet blij met 'digitale schandpaal' voor vieze restaurants

Geus bezocht zelf jarenlang de keukens van horecazaken en inspecteerde ze op hygiëne voor zijn programma 'De smaakpolitie'. "In de coronatijd vind ik de timing voor deze maatregel echt dramatisch slecht", zegt hij tegen EditieNL. "Dit is de doodsteek voor de horeca. De NVWA zet ondernemers tegen de muur."

Niet eerlijk

Volgens Geus kampt de NVWA al jaren met onderbezetting en moeten ondernemers vaak maanden of jaren wachten op een herkansing. "Ze krijgen geen mogelijkheid om zich te verbeteren. De NVWA is gewoon niet in staat om dit op een eerlijke manier te doen. Bovendien is de selectie ook nog eens gebaseerd op willekeur en klachten." Hierdoor zouden sommige zaken volgens Geus vijf controles per jaar krijgen, en andere zaken vijf jaar lang geen enkele controle.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zineb vond een dode muis in haar Albert Heijn-brood: 'Ik zag zelfs een stuk staart zitten'

Zelf nam Geus ook jarenlang horecazaken onder de loep. "Maar bij mij hadden ze altijd de mogelijkheid om zich binnen korte tijd te verbeteren. Dan ging ik nog een keer terug om te kijken of ze zich verbeterd hadden, op zeer korte termijn."

Ook Koninklijke Horeca Nederland is niet over de manier waarop de NVWA horecazaken aanpakt. "Belangrijk is dat iemand die niet aan hygiëne-inspectie voldoet, binnen korte tijd een herkeuring zou moeten krijgen", zegt woordvoerder Dirk Beljaars. "Maar de NVWA kampt met enorme onderbezetting en die herkeuring kan dus maanden of zelfs jaren op zich laten wachten. Zo'n zaak gaat daar dan echt aan kapot."

Niet oké

"Als je een keer door een ongelukkige samenloop van omstandigheden niet met een voldoende door die inspectie komt, en daardoor op de digitale lijst komt en niet binnen korte tijd een kans krijgt voor verbetering, dan is dat niet oké."

Wel geeft hij aan dat hij transparantie goed vindt en geen tegenstander is van de hygiëne-inspectie.

Reactie Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

De NVWA laat weten dat er eigenlijk niet zo veel verandert. "De inspectieresultaten van horecazaken in de vier grote steden (Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag) werden al online gepubliceerd, nu doen we dit landelijk."

"Er is altijd een mogelijk om je als horecazaak te verbeteren, er is altijd een her-inspectie. Maar wanneer die plaatsvindt is afhankelijk van de capaciteit, daar kunnen we geen concrete uitspraken over doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore