E-bike of liever scooter?

Snelle e-bikes vliegen over de toonbank: 'Gezonder dan brommer'

31 augustus 2020 15:06 Aangepast: 31 augustus 2020 22:05
Ze gaan allebei 45 kilometer per uur Beeld © Ze gaan allebei 45 kilometer per uur

We kopen steeds meer speed-pedelecs: snelle e-bikes die tot 45 kilometer per uur kunnen. Ze gaan even snel als een brommer, maar er zijn ook veel verschillen tussen de twee vervoersmiddelen. Hoe kies je welke beter bij je past?

Begin april telde Nederland ruim 21.000 speed-pedelecs. Dat zijn er bijna een kwart meer dan een jaar eerder, toen er zo'n 17.000 van deze snelle elektrische fietsen geregistreerd stonden.

Corona

Dat de verkoopcijfers dit jaar zijn gestegen, komt volgens BOVAG door corona. "Er zijn nu andere redenen om 'm aan te schaffen, zoals het vermijden van het openbaar vervoer. Ook waren de sportscholen dicht, waardoor mensen op zoek waren naar meer beweging", zegt woordvoerder Tom Huyskens tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verkoop snelle e-bikes hard gestegen

Omdat je met zo'n e-bike even snel kunt gaan als op een bromfiets, gelden dezelfde verkeersregels. Op een speed-pedelec moet je alleen wel een stuk harder je best doen, wil je de 45 kilometer per uur halen. "Met een bromfiets kan dat als je het gas helemaal opengooit, maar op de fiets haal je dat alleen als je flink meetrapt", aldus Huyskens.

Onbegrip

Niet iedereen is enthousiast over de e-bikes, weet hij. "Er heerst best wat onbegrip. Op de rijbaan denken automobilisten: wat krijgen we nou, een fietser? Mensen vinden het gevaarlijk om op de weg te rijden en zijn daarom huiverig om zo'n e-bike aan te schaffen. Op veel fietspaden mogen ze niet."

Snorscooters zoals elektrische deelscooters mogen daarentegen wel op het fietspad, omdat die maar 25 kilometer per uur gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duurtest e-bike VanMoof S3: wat is goed en wat niet?

BOVAG pleit ervoor dat mensen zelf de keus mogen maken of ze op het fietspad of de rijbaan willen rijden. "Of maximaal 30 kilometer per uur op het fietspad, of 45 kilometer per uur op de rijbaan. Je kunt daarop handhaven met behulp van flitspalen of laserguns."

Actief

Een van de grote voordelen van de speed-pedelecs is de beweging die je krijgt, vindt Alain van der Velde van fietsenwinkel Roberto Bikes. "Je bent actief bezig! Als we meer mensen op de fiets krijgen, dan is het beter voor de gezondheid, het verkeer en het milieu."

Helmplicht

Het dragen van een helm is op de speed-pedelec verplicht. "Er zijn speciale helmen voor ontwikkeld. Je mag niet zomaar een fietshelm dragen. Deze helm is steviger en is aan de achterkant verlengd om je nek te beschermen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook;

Verkoop speed pedelec groeit snel in Nederland

"Natuurlijk hebben wielrenners ook een fietshelm en gaan ze vaak harder, maar ik denk wel dat wielrenners behendiger zijn. En een scooterhelm is een beetje te zwaar op de fiets om te kunnen bewegen. Daarnaast denk ik niet dat fietsers een scooterhelm op willen zetten."

Doelgroep

Hij ziet bovendien een verschil in doelgroep. "De kopers van speed-pedelecs zijn tussen de 30-50 jaar. Oudere mensen kiezen eerder een gewone e-bike. Jongeren nemen juist een scooter; zij denken hun beweging elders uit te halen en de scooter is wat goedkoper. De scooter heeft ook nog wel status."

Speed-pedelec versus scooter:

- Bij een rit van 20 kilometer verbrand je op de scooter 30 calorieën en op de speed-pedelec 160 calorieën. Dat staat ongeveer gelijk aan een volkoren boterham met jonge kaas.

- Een goede, nieuwe speed-pedelec kost minimaal 4000 euro. Een kwaliteitsscooter is goedkoper: die zijn er al vanaf 1500 euro.

- Met een volledig opgeladen accu kun je 40 tot 60 kilometer rijden op een speed-pedelec. Hoe harder je trapt, hoe sneller de e-bike leeg gaat. Een volle scootertank van 6 a 7 liter gaat langer mee: daarmee rijd je al gauw 200 kilometer. 

- Met een rit van 20 kilometer op een benzinescooter stoot je 960 gram CO2 uit - bijna een kilo dus. Met een vergelijkbaar ritje op een speed-pedelec stoot je 120 gram uit.

Bron: BOVAG, MilieuCentraal, Voedingscentrum

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore