Wagen bouwen

Carnaval cancelen? 'Dan lopen we wel een polonaise in de loods'

29 augustus 2020 11:01 Aangepast: 02 september 2020 16:37
Bas van Hoof, voorzitter carnavalsvereniging Flierefluiters Beeld © EditieNL

In het Gelderse Giesbeek kan het masker in de kast blijven. Carnavalsvereniging Knor- en Knalpot heeft alle activiteiten voor het aankomende carnaval afgelast. In het Brabantse Hoeven kunnen ze zich dat absoluut niet voorstellen. "Carnaval gaat altijd door".

Carnaval hangt voor veel verenigingen aan een zijden draadje. Door alle coronamaatregelen is het bijna niet voor te stellen dat er straks weer honderden feestvierders in een zaal staan te hossen. Maar zeg dat maar eens tegen de bouwers van praalwagens, die nu al volop bezig zijn.

Nog nooit afgelast

"Het gaat zeker door, carnaval gaat altijd door", zegt Bas van Hoof van carnavalsvereniging De Flierefluiters. Van Hoof is als sinds juni bezig met de bouw van de praalwagen van zijn vereniging. "Het is nog nooit afgelast dus het gaat in 2021 door."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Allemaal aan de solonaise: polonaise mag niet meer

Volgens Van Hoof zijn er genoeg mogelijkheden om het door te laten gaan. "Het is in de buitenlucht en er is genoeg ruimte om iedereen 1,5 meter naast elkaar neer te zetten. Deze optocht is het hoogtepunt van het jaar voor ons."  

Onvermijdelijke beslissing

Carnavalsvereniging Knor- en Knalpot in Giesbeek heeft komend jaar geen hoogtepunt. Daar zijn alle festiviteiten afgelast. "Een pijnlijke, maar onvermijdelijke beslissing" zegt hij tegen EditieNL. "Het was geen doen. In eerste instantie zouden we alles tot 31 december uitstellen, maar het dorp wilde duidelijkheid en daarom hebben we besloten de stekker er helemaal maar uit te trekken."

De dansgarde in Giesbeek blijft repeteren De dansgarde in Giesbeek blijft repeteren

"Dat het vorige carnaval als een coronabrandhaard wordt gezien speelde ook een rol bij het besluit", gaat hij verder. "Dat kunnen we niet negeren, we moeten daarin onze verantwoordelijkheid nemen."

Toch kijken ze ook in Giesbeek naar alternatieven. "Een zomercarnaval zou kunnen. Maar we kunnen de dansgarde bijvoorbeeld ook door de straten laten lopen en dat mensen die dan vanachter het raam bekijken."

Polonaise

Mocht het carnaval in Hoeven worden afgelast gaan Bas van Hoof en zijn bouwers niet bij de pakken neer zitten. "Dan lopen we wel een polonaise in de loods of zo."

Rob van de Laar van de Brabantse Carnavals Federatie (BFC) snapt maar betreurt dat sommige verenigingen nu al hebben besloten het carnaval niet door te laten gaan. Samen met de Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg (BCL) brengt hij in de derde week van september een advies uit. Tot die tijd zouden de verenigingen naar alternatieven moeten zoeken om de sfeer van carnaval vast te houden.

"Het wordt een ander carnaval dan normaal, maar net als sinterklaas en kerst gaat het wel door, alleen op een andere manier."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore