Wanhoop

Moeder vermiste Dennis schakelt reddingshonden in: 'Hij moet thuiskomen'

28 augustus 2020 16:31 Aangepast: 28 augustus 2020 19:10
Dennis is sinds woensdag vermist Beeld © Maike Schoonhoven

In Apeldoorn is gisteren met reddingshonden gezocht naar Dennis Schoonhoven. De 25-jarige man is sinds woensdag vermist. Zijn moeder heeft de stichting Reddingshonden RHWW op eigen initiatief verzocht te zoeken naar haar zoon.

Dennis is sinds woensdag vermist. Mogelijk is hij weggelopen van de gesloten afdeling van GGNet, een instelling voor geestelijke gezondheid. Hij was daar om gediagnosticeerd te worden. "Hij heeft hoogstwaarschijnlijk autisme", zegt moeder Maike Schoonhoven tegen EditieNL.

Zware periode

Geestelijk ging Dennis door een zware tijd. Hij had het er moeilijk mee dat leeftijdsgenoten een relatie, baan en woning kregen terwijl dat hem niet lukte, vertelt zijn moeder geëmotioneerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honden getraind om corona op te sporen: '94 procent nauwkeurig'

Maike maakt zich ernstig zorgen. "Mijn gevoel zegt dat het niet goed zit. Maar in welke staat hij ook verkeert, hij moet terug naar huis komen. Ik moet er niet aan denken dat zijn levenloze lichaam ergens ligt."

Hulp van honden

Ze heeft eerst de politie verzocht om honden in te zetten, maar dat was niet mogelijk. Toevallig wist ze via een kennis over het bestaan van RHWW. "Daar heb ik uit eigen initiatief contact mee opgenomen."

Gisteren hebben ze gezocht in de omgeving van de gezondheidsinstelling en komend weekend zetten ze de zoektocht voort. Maike is erg dankbaar voor de hulp die stichting haar biedt. "Meer mensen zouden moeten weten dat je deze organisatie als particulier kunt inschakelen."

RHWW

Zowel politie en brandweer als particulieren kunnen een beroep doen op ons reddingshondenteam, vertelt Louise Smits, voorzitter van RHWW, aan EditieNL. "De stichting bestaat uit vrijwilligers."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reddingshond Frida is de held van Mexico en social media

"Wij hebben honden die zoeken naar willekeurige menselijk objecten. Bijvoorbeeld in het water, bomen, duinen of bossen. Als iemand spoorloos is en hij of zij verblijft al langere tijd in een buitenomgeving, dan komt er een vaste geurbron vrij. De omgeving neemt dan zijn of haar geur aan. Honden ruiken dat."

Verschil met politiehonden

Deze honden gaan anders te werk dan de speurhonden van de politie. "Die gaan achter specifieke geursporen aan, zoals voetsporen. Ze lopen ook met de neus over de grond. Dat doen onze zoekhonden niet."

Alle zoektochten van RHWW gebeuren in samenspraak met de politie, zodat ze elkaar niet in de weg lopen. "Wij gaan niet zomaar op eigen houtje zoeken. Er lopen ook agenten met ons mee tijdens het zoeken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore